Gå til innhold

Ørretjegeren...... hva gjør deg til god?


Gjest staffan@epost.no

Anbefalte innlegg

Gjest staffan@epost.no

Hva gjør deg til en bedre ørretjeger?

Jeg har litt lett for å studere folk når de er i fiskesituasjon eller på fisketur, jeg møter dyktige fiskere, jeg møter udyktige fiskere hvert år og filosoferer litt over tankemåten de ulike fiskere har.

Det begynner selvsagt lenge førfiskesesongen starter........ planleggingen av årets fisketur begynner som regel av et ønske om en optimal opplevelse...... vi alle har ønke om nettopp det......... Så hvor begynner vi? Det kan ofte hende at det kan være lurt i begynne med historien nyere og gammel om områdene i Norge eller hvor man skal reise. Hva har det vært av menneskeskapt ktivitet i området, under dette sorterer skogsdrift, gruvedrift, hvilken form for gruvedrift som har blitt drrevet, hva som ble tatt ut av fjellet, og som kan ha skapt forstyrrelser i det naturlige . Hva gjorde istiden med området, ja vi snakker om geologi, hva fines i fjellet og bakken, derfor , derfor er berggrunnskaretet de viktigste kartverket for meg............. Jeg hadde faktisk et flikt kart hengende i det rommet jeg ser TV....brukte kartet når jeg så på tv og det var forlokkende bilder av blinkende vann,  . Nå har jeg ikke kartet oppe, kartet finnes på nettet og det er minst like bra som papirutgaven  http://www.ngu.no/kart/bg250/  .

dersom du legger inn litt meterologi, skaffer deg kunnskap om været, i dette så er det viktig at du orienterer deg gjennom hele året.

Omsider så har du funnet ditt sted grunnet egen rekognosering ikke det du bare har hørt om fordi at du er på nettet og ser deg rundt etter steder etter  steder å fiske på grunnlag etter hva folk har opplevd før deg.

Du kommer til stedet du har funnet og som du har tro på, jeg vet ikke om du skal gå eller kjøre det siste stykket.......... men jeg velger å tro at du har en mulighet til å kjøpe fiskekortet der....... Det første jeg gjør er å se etter hva som klekker i området, parkerte biler forteller deg det, som regel er grillen klint inn med alskens insekter, men du vil som regel finne relevante insekter for fluefiskeren der også, jo mere jo bedre. Optimismen eller pesimismen setter livsmotet i den ene elle andre modusen...... selvsagt vil den infoormasjonen du har innsamlet på forhånd av all den kunnskapen du har fått via de før nevnte aspekter skal få de optimale forholdene til å være der.

Du reiser ned til elva eller vannet, før du kommer til fiskeplassen, se etter tegn i naturen etter insekter er det fuler som jakter nær bredden eller over vannet, snattrer stokkanda inne ved land med hele kullet sitt litt uorganisert, men oppstrøms dersom du er ved en elv. Se etter edderkoppnett, disse forteller en historie, hva har edderkoppen hatt på menyen den siste tida?

Du er ved fiskeplassen, forhåpentligvis skal du være noen dager....lag et leirsted ved et seted som har potensiale for fiske..... bruk tid på å finne ut av hva som skjer i vannet.....selvsagt vil fiskeaktivitet fortelle deg mye, men du drar fram en liten hov, gå på insektsjakt, finn ut hva som finnes i vannet, nymfer og larver vil fortelle deg om det forestående......... Jeg blir så ofte skuffet at fiskere ikke nettop gjør dette oftere........ vet at jeg er litt provokativ når jeg spør fikere om hvor langt nymfene eller larvene har kommet.....selv folk som tror de er dyktige fisker trekker på skuldrene, de har rett og slett ikke orientert seg på viktige ting for deres fiske. Amatører kaller jeg dem i mitt hue, unnskyld.

Du er klar for fiskesituasjonen......jeg vil se det med det samme....er dette en dyktig fluefisker eller ikke.....fiskeren må vise at han / henne er målbevisst på rett måte. Dersom du har en frammåte som vil skremme fisken før du begynner å fiske den så er den første feilen gjort........ dette har hjortejegeren naturlig lært deg, hjortejegeren vil se at dyret blir skremt........ Tydelig så jeg dette i sommer, en fisker hadde sneket seg i posisjon og var på jakt etter en fin ørret, han brukte vegitasjonen for å gå i ett med naturen........ så kom en annen fisker russlende langs elva, han så helt klart  den krypende fiskeren......men han gikk rett fram og ble stående i en eksonerende positur og det ødela hele fiskesituasjonen for den strategiske fiskeren. I ettertid så har jeg hørt at den fiskeren med for brutal framferd var deppa fordi at vedkommende ikke fikk noen av de fine fiskene som vaket........ Strategen har også tatt seg bryet i å stå å trene på de riktige tingene kastemessig, derfor vil han ha mulighet til til å legge sitt kast på riktig måte på det første kastet og derav kunne fange fisken før den blir skremt.

Vil tro at dette vil få en del debatt igang, hvilket jeg gleder meg til på godt og vondt.

Staffan

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 204
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Hmmm, fint inlegg Staffan!

En god ting kan ikke gjentas ofte nok og dette med bergrunn er veldig interessangt. Har et eksempe på det. I ett vann jeg fisker litt i så er fisken i den ene enden vesentlig finere enn i den andre enden. Vi har lurt litt på hvorfor det er slik. Forklaringen er kanskje nettopp det du nevner her. På NGU kartet så er det ulik bergrunn  i disse to delene av vannet.

:)

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Hehe, det har du rett i André. Tror det skal bli langt ut på kvelden før noen finner så mye å debattere om her. Mange gode tips og mye erfaring bak et godt innlegg fra Staffan. Ikke helt uten grunn at halve Norge vet hvem man snakker om bare man sier fornavnet.

Men det hender jeg ser noen som jeg vet er gode fiskere rett og slett gir blaffen og bare fisker uten å gidde å gjøre for mye forarbeid. Så det er vel ikke alltid de beste avslører seg heller. I sommer var f.eks. en viss mink av format på besøk i Hemsil. Erlend heter han. Flere som så han fiske tenkte nok bare at han ikke var noe særlig mer enn vanlig god. Ingen spesiell konsentrasjon, en del bom og en del uforsiktighet. Men senere fikk jeg en dvd fra tiden han hadde i Hemsil med den delen av tiden hvor folk ikke hadde observert ham. DET var noe annet for å si det slik. Det er bla. ett sted som jeg ikke har sett andre oppdage under de rådende forhold og som jeg ikke engang mistenkte han for å finne ut av. Men joda, der kom det på film gitt. Både hvor, hvordan og så helsikes riktig at man ikke kan annet enn å beundre med tårevåte øyne. Snakk om ulv i lammeklær!!

Så det kan vel hende Staffan at noen er bedre enn de viser bare fordi de gir litt blaffen og kun skal kose seg. Om fisken blir skremt er liksom ikke så farlig. Men å skremme fisk for andre er derimot forkastelig uansett hvem det måtte være. Uvitenhet kan dog unnskyldes. Enig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er absolutt en amatør, har ikke peiling på hva som flyr over vannet ellersom klekker. Vet ikke navnet på en eneste døgnflue, men mulig jeg klarer å lese ei elv likevel.

Kan ta et eksempel fra Hallingdalselva ca. 1964/65. Traff på en overkonduktør og en vanlig konduktør på Ål stasjon og ble gående i lag med disse to utover dagen. Jeg lot de gå foran meg nedover elva slik at de skulle ha førsteretten til fisk. Men da jeg tok farvel med de to,vi var alle mataukfiskere, hadde den yngste ikke fått en eneste fisk, elstemann hadde syv, mens jeg hadde tjuefem. Jeg vil ikke tillegge meg at det var bare flaks dette her.

De senere årene er det vel ikke blitt såpass mange i løpet av sesongen som dette. Er ikke så mye med det å få fisk. Avslapping og kos har tatt over. Heldigvis. Og på grunn av høy vannstand og alder er det blitt kun en tur hittil i sommer. Dessuten, juli er ikke fisketid for meg, det er bedre i august/september. Bare fisk under minstemål.

Magne Fjellstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var det jeg visste , Rena er den plassen i NORGE MED FLEST INDIANERE-...... ;D ;D

Indianere vil selvsagt ikke ha ødelagt muligheten for byttedyr , og klart så kan det gå sport i det , snike seg frem , vente i lange tider både på vak , men også muligheten til å kaste akkurat i rett tid.....

Men hvis vi ikke er heldige å har ett privat sted/vald eller hva dere vil kalle det- er det faktisk slik at alle med løst fiskekort har rettigheter til å ferdes langs elver og vann , så JA det er jævla surt å få ødelagt en sjanse , på en annen side er det få av oss som eier elvestrekninger til fri disp.....

tråden kan i det positive kanskje gjøre enkelte klar over problematikken rundt dette , som Staffan sier er det surt å ha bedrevet indianerstepp i lange tider får å nå bort , for så å få trødd ned tørrkvist i øst og vest , men igjen - elver og vann er felleseie.

Mvh Espen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror også at disse kompetanseområdene er essensielle:

i. Effektiv lesing av elv

ii. Mestring av mer teknikker enn tørrflue deadrift og våtfluesving

iii. Lesing av strømforhold og beherske teknikker for å simulere flytet effektivt, både kast og 'snøret i vann jobbing'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En ting er gode forhåndskunnskaper/møte forberedt men de jeg kjenner som jeg annser som de flinkeste er flinke til å annalysere situasjonen som dukker opp. Det er en tanke bak det de gjør og de tørr prøve. Høres trivielt ut men det er jo slik og det er her "folk" feiler tror jeg. Og som du nevner, det med å tillpasse seg situasjonen i stedet for å finne en situasjon tillpasset deg rrrules Ja noe slikt...

Det er jo noen som alltid får mer fisk enn andre. Kan virke tillfeldig men det kan jo ikke stemme når det nesten alltid er slik. Å få konkret tak i hva de gjør er ikke alltid så lett. Det er vel oftest mange grunner.

Utrolig interesang tråd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Det første jeg gjør er å se etter hva som klekker i området, parkerte biler forteller deg det, som regel er grillen klint inn med alskens insekter, men du vil som regel finne relevante insekter for fluefiskeren der også, jo mere jo bedre.

Tja, si det du. AA-skilt fra Halden kan f.eks. fortelle meg at det klekket rhodani i Halden, Fredrikstad, et sted rundt Oslo, ikke langt unna Jessheim, Elverum, Rena sentrum eller Kvarven. Eller gudane veit. Er ikke så godt kjent oppover de dalstrøka. Men ett sted fra Halden til Kvarven i alle fall. Da er vi kommet et stykke på vei... En mygg med fjær... OIOI! Lurer på om ikke en hvit vegg forteller meg mer gitt. Forresten er det knall at hvite biler er inn for tia.

Dessuten bryr jeg meg mindre om hva som har skjedd og mer om hva som kommer til å skje. At det var spinnerfall av aurivillii for to dager siden betyr mindre enn om det begynner å bli svært aktive nymfer av et annet slag. F.eks. er kunnskapen om at ignita klekker like etter aurivillienes maxklekking i Hemsil viktigere enn at det klekket auri's som "f" i forgårs.

Men men, er det døgnfluer på vannet så ser man jo hva som skjer. Ikke akkurat veeeeldig avansert.

Så hva gjør du hvis det klekker en spesiell døgnflue i Hemsil, f.eks. rhodani, og det nesten ikke vaker? Ser etter nymfer i grillen til AA-bilen?

Sorry Staffan, klarte ikke la være. Jeg har stooor respekt for deg og din kunnskap (helt sant), men dessverre så elsker jeg å rispe i lakken på gamle "sannheter". Ikke forkaste dem, absolutt ikke, men altså rispe litt.

Ingenting er forresten mer moro enn:

- "Hvordan går det?"

- "Jo takk, blitt et par."

- "Flott, på hva da om jeg kan spørre?"

- "Baetis 16"

- "Og du da?"

- "Samme."

- "Kult! Klekker ikke så verst altså?"

- "Mye mer for et par dager siden."

- "Ok. Skitt fiske!"

Da blir det altså ikke noen oliven parachutes i dag (Jo altså hvis jeg er fornøyd med muligens "et par" så er det vel greit med en oliven i 16.), men hvis ikke....

Hva da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Jøss Erik....er du så uvitene og så kunnskapsløs ???  ;D jeg vil tro at dersom du finner gamle "edekoppinseker" og du finner en gammel marginataving hengene klarer å tenke deg videre i normal klekkerekkefølge på flere av insektene......og si til deg selv.....ok marginataen har klekket her og trekke slutninger allerede da ???

i min tilmærmelse til orientering om hvordan det er på et sted så kan jeg ringe til stedet og spørre om ulike blomster og om de er i blomstring eller avblomstra....... og det stemmer alltid..... det at jeg spør det slik er fordi at det nytter ikke å spørre om det f.eks. klekker ett eller annet insekt. Det skal da nevnes at jeg får en veldig morsom reaksjon som regel når jeg spør en vilt fremmed om slike ting.

Tydelig er det forskjellige tenkesett ute og går...........

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest storfemti

Det er mange som kunne ha trengt seg et kurs i både vading og hvordan man tilnærmer seg en vakende fisk, har sett mye rart i min korte karriere som fluefisker. Samme med presentasjon, mange som slurver der også. Virker som at de på død og liv skal slå fisken i svime før de serverer flua

Har tatt til meg tipset fra Staffan om å studere berggrunn og kart før en fisketur og kan si at det var til stor hjelp. Blir aldri for gammel til å lære :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Intressant diskusjon. Skjønt, diskusjon?

Sjøl føler jeg at det å begynne å pirke på f.eks. Staffan/Erik`s "fasiter", blir som å fortelle Ronaldo at,

"Joa, ballen skrudde inn i vinkelen. Nydelig mål og sånn. Men jeg synes seriøst at du burde skrudd den andre veien!"... ;D

Fra spøk til revolver:

En av de tingene jeg synes bør trekkes litt frem, er dette Staffan nevner om å være forsiktig ved bredden. "Indianerne" får ofte mer og for ikke å glemme -større fisk.

Eller, kanskje, kun større...

Det går nok ganske mange dyktige fluefiskere rundtomkring som ikke helt skjønner hvorfor akkurat de ikke oftere finner de virkelig store.

De får jo absolutt godt med virkelig pen fisk, "men hvorfor får han derre raringen som sitter stille så lenge, inntil buskas og kjerr, og fra intet glir ut i elva, de litt større?"

Jeg tror og mener at man kan bli lurt ganske så lett her.

Ved å stå, og kanskje bevege seg litt mye, så stikker den største, som undret seg på å begynne å vake om litt.

De litt mindre, er kanskje mindre lettskremt.

Men man får kanskje de litt mindre.

Kanskje en på kilon. Og da dette gjentar seg gjennom langt tid, kanskje flere år, så vil man være godt fornøyd med seg selv. Og alle andre er nok også imponert.

Man har tross alt opptil flere kubber på samvittigheten.

Men med enda mer "psypopatisk forsiktighet", selv om det virker som fisken står altfor langt unna til å la seg skremme, så hadde disse egentlig knalldyktige fiskerne kanskje kommet til den på over 2...

I en slags forbindelse til dette, vil jeg komme med en liten"brannfakkel"!:

Jeg synes det er særs viktig å kunne kaste langt.

Det sier seg jo egentlig selv, jo lenger unna, jo mindre sjangs for å skremme.

Noen av mine største er tatt etter et valg om å heller kaste langt fra den "andre siden", enn å gå for kortere kast fra "denne".

Skjønt. Den på 2,1 med fem meter oppstrøms kast, nesten liggende, med treern var jo også noe festlig.... ;D

(Beklager langt innlegg og mye selvfølgeligheter for mange. Dessuten så anbefaler jeg at ferske fluefiskere kopierer Staffans åpningsinnlegg, og tar det frem etterhvert i "karrieren". Her lurehopper man seg frem i erfaring.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Den første delen av det første innlegget mitt var ment for å belyse framgangsmåte for å finne fram til det som kan være de optimale forholdene for at alsidig insektsliv skal kunne bygge seg opp og som et ledd i å kunne spre folk vekk fra de kjente stedene...... på denne måten har jeg selv funnet mine "private" fiskesteder. Det virker som om man idag orienterer seg utfra hva man finner på nett eller annet sted har lest...... jeg snakket med en som hadde vært i et område og hadde bomma med ca 1 km på det gode kontra dårlige fiske..... han fiska i et granittområde og opplevde et fattig fiskevann (somlia), en kilometer lengre nord lå et kalkbelte, med rike fiskevann (USA)  og fisken er veldig forskjellige akkurat so menneskene i de to nevnte landene....(ikke la dette gå inn i en verdensøkonomisk diskusjon ;D ) Hadde vedkommende visst litt om geologi så hadde man der og da orientert seg at her er det granitt, vel da er jeg ikke på rett sted, gå videre til jeg finner kalksteinen som en hoveddel av geologien. Vel, jeg er kanskje heldig da jeg er født til denne kunnskapen med både far og bestefar som hadde denne interessen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Så nå MÅ man ligge på magen og kaste tre meter for å være god fisker nå da? Eller vite masse om kalkstein og blomster. Dæggern døtte! Analyserer vi mer nå så kan vi like godt la være å fiske.

F.eks. er jeg, ifølge Staffan, både uvitende og kunnskapsløs (smør på flesk om du spør meg, men jeg vet jo ikke så ikke spør). Men jeg får da fisk. Det spreller i alle fall det jeg drar opp av elva. Men om det er riktig fisk aner jeg ikke.

Neida, bruk hodet og kos deg. Om det er på magen eller stående i full lengde. Tar'n en grå vårflue i str. 14 så gjør'n det, uansett hva som hang på grillen til AA-bilen. Det betyr ikke at man er uvitende, bare praktisk.

Forøvrig har du ikke svart på "hva da?" Staffan.  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest staffan@epost.no

Strategi er så mangt Erik.... vi tar bilgrillene først..... jeg er på vei til dine egner sørfra....jeg stopper på Bromma for en kaffekopp, inn på parkeringplassen kommer det en bil nordfra, altså den har kjørt gjennom hallingdalen med stor sansynlighet. En liten studie av grillen på bilen viser meg iallefall hva den har fanget opp....... her var det endel baetisspinnere, det forteller meg iallefall at bilen har kjørt gjennom et område med sverming av de insektene, et faktum Erik bør kverulere på..... det er ikke sikkert at vedkommende har kjørt i elvedalen du har tenkt å fiske i..... kanskje skulle jeg til Hemsedal........ men havna opp i hallingdal istedenfor. Jeg tror at folk er så stedsfokuserte at de ikke kan improvisere underveis pga. forhåndskjøpte fiskekort, bestilte hytter og derav er avhengig av å være på bestemmelsesstedet. Jeg har valgt å reise til valdres og kyktes istedenfor østerdalen etter hva jeg så på biler..... og noen spørsmål til eierene av bilene om hvor de kom fra......... benektelsener av dette viser at vi har forskjellige strategier og tilnærmelsesmåte.....  :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erik Eikre

Jupp, jeg analyserer som regel kjapt ved elva ved hjelp av indikasjoner på stedet og ved eventuell kunnskap om området. Ikke verre enn det.

MEN, jeg leser hva du skriver og avfeier sjelden det du kommer med. Men som sagt så liker jeg å rispe litt i det for da skriver du og utdyper mer, hehehe.  ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo noen som alltid får mer fisk enn andre. Kan virke tillfeldig men det kan jo ikke stemme når det nesten alltid er slik. Å få konkret tak i hva de gjør er ikke alltid så lett. Det er vel oftest mange grunner.

Utrolig interesang tråd.

Helt riktig . . . Det vil alltid være noen som får mer fisk enn andre, og det er gjerne de som har lang erfaring og er dyktige på flere områder som får mest  :)

En tulling som meg vil aldri oppleve å få mye fisk fisk, siden jeg stort sett kun fisker på vakende fisk.

Et godt eksempel fikk vi nå nylig, når vi var på kola . . . De som evt tror at der er det bare å hente stor-fisk i elvene der oppe, bør nesten ta turen selv og finne ut av det  ;)

Uansett, vi var ei gruppe på 6 kompiser, hvorav 5 av oss skulle få en oppvisning i effektivt fiske  :o

Nå har Lars tatt frem sitt beste igjen, tenker sikkert flere, men nei, jeg ble for det meste stående å flire for meg selv mens jeg så på Per Erik fisket fletta av samtlige av oss.

Per Erik har like mye erfaring alene som oss andre tilsammen, men viktigere : Han har alltid vært like interessert i alle former for fluefiske, og behersker hele spekteret temmelig bra.

Han var også blant de av oss som aldri hadde vært på kola tidligere, og det gjorde det ikke mindre imponerende.

Vi andre har så avgjort erfaring vi også, men stort sett i èn form for fluefiske : Fiske på steady vakende fisk.

Etter 3 dager så hadde Per Erik fått mer fisk alene enn vi andre tilsammen, og vi visste ikke om vi skulle le eller grine  ;D

Selv er jeg totalt blottet for konkurranseinstinkt når det kommer til fiske, så jeg holdt på å le meg ihjel . . .

Om han bare hadde fått noen få fisker mer enn oss andre kunne vi tatt det som tilfeldigheter, men dette var helt hinsides. Tror det var Roger som sa det best : "Har dere sett på fiskemaskin" ?  ;D

Dette ble en helt annen form for ørretfiske enn vi er vant med fra norge, i og med det ikke var flust med vak eller klekkinger.

Det gjaldt å lese elva, og å avfiske de giftige stedene på rett måte, stort sett med flytende vårfluer.

Per Erik benyttet et eget vårfluemønster, og siden han fikk så rått med fisk ble det til at flere av oss andre lånte tilsvarende flue av ham. Som om det gjorde store forskjellen !  ;D

Neida, han fortsatte selvfølgelig å få fiske skjorta av oss . . . Akkurat det overrasket meg ikke, for jeg fikk det ikke til å rime at fisk som ikke blir fisket på mer enn ei uke i året skulle være selektiv på fluer. Vi var forøvrig de første som fisket disse strekkene i år.

Greia er at om du mister trua på flua di, og dine egne ferdigheter generelt, så fisker du dårlig, uansett hvor du er.

Nei, årsaken til at han fortsatt fikk mest fisk var at han fisket mer effektivt enn oss andre . . . Jeg er overbevist om at han fortsatt ville fått mest om han hadde knytt på ei gresshoppe.

Typisk dag : Noen av oss startet dagen med å avfiske strekka rett ved campen. Om ingen fikk noe bar det i vei på oppdagelsesferd, og i løpet av dagen fikk vi selvfølgelig noen fine fisker, både på flyt over vak og på ren trass.

I mellomtiden hadde Per Erik tatt turen fra teltet og ned til strekka vi startet fisket, og fikk mer fisk på et par timer enn vi andre på en hel dag  ;D

Summa sumarum, etter endt uke tror jeg vi andre var like fornøyd som Fiskemaskina, og det er det viktigste.

Jeg opplevde et ørret-fiske jeg ikke trodde var mulig, og da ville det vært skam om jeg skulle irritere meg over at noen fikk mer fisk enn meg . . . Kanskje hadde jeg gjort det om vi fisket for å få mat  :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo noen som alltid får mer fisk enn andre. Kan virke tillfeldig men det kan jo ikke stemme når det nesten alltid er slik. Å få konkret tak i hva de gjør er ikke alltid så lett. Det er vel oftest mange grunner.

Jeg kjenner en god del dyktige fluefiskere, og selvfølgelig er det en del kjennetegn som går igjen blandt disse.

-De er ikke nødvendigvis "superkastere", men de får flua dit de vil, og det aller viktigste, de får flua til å gå naturlig i strømmene!! Det å lese strømmer, planlegge hvor flua bør lande, hvordan fortommen bør lande, vadepossisjonen i forhold til strømmen og fisken, og mending av snøret i strømmen slik at flua ikke får drag - det viser erfaring og kunnskap, og er ikke noe du bare kan lese deg til i et fiskeblad! Alt for mange fokuserer bare på kastet, og har for lite fokus på det som faktisk skjer med flue og fortom etter at det har landet på elva..

-Konsentrasjon og tro på det man driver med... Mister man trua blir en del av konsentrasjonen borte. Når man fisker ukonsentrert går det meste galt.. noe jeg vet alt om!  ;D

-Lokalkjennskap. Enkelt og greit: kjenner man elva og klekkingene trenger man ofte bare et raskt blikk på vannet før man kan vade i possisjon på en vakende fisk. Flueboksen har de nødvendige imitasjonene, og i verstefall må man kankje bytte ut en "dun" med en klekker e.l.. Kjennskap til store fiskers plasser i elva gir selvfølgelig større fisker..

Kunne ha ramset opp mye her, men dette er vel det viktigste mener jeg, som gjør at noen får mer enn andre.

Erfaring, lokalkunnskap og fokus!

Selv om de som begynner med fluefiske i dag får en "rakettstart" på karrieren med all den informasjonen som finnes på nettet, kurs, bøker og i filmer, så er det visse ting som bare kan læres gjennom lengre erfaring. Kjøring av fisk for eksempel.. der ser jeg mye rart - som forteller mye om fiskerens erfaring...

Og ikke vær så opptatt av å skryte av store fisker:

Store fisker forteller ikke nødvendigvis så mye om hvor flink man er  - Det forteller mer om hvor man fisker...  ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Veldig, veldig, veldig interessant tråd for meg som fortsatt er i opplæringsfasen. Jeg har enda tilgode å oppleve en god klekking av døgnfluer, men jeg har nå opplevd noen vak i ny og ne jeg oggså. Fisk har jeg også fått, bare ingen store.

Hvor lang tid tar det for en gjennomsnitts-fluefisker å bli god? 2 år, 5 år, 10 år? Jeg er iallefall godt innenfor min 2 sesong nå, og vet såvidt forskjellen på en rhodani og en aurivilli.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...