Gå til innhold

Maksmål i Rena!!!!


BjørnarF

Anbefalte innlegg

  • Svar 390
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Gjest øystein

Sender også min støtte til de nye reglene og de som har stått på for å fronte dem i form av en lang mail til ordføreren regner ikke med svar da jeg er ganske sikker på at han får nok mail i morgen hehe.

 

Jeg er helt sikker på at denne debatten og resultatet av den kommer til å få en effekt for alle norske vassdrag og håper derfor at de nye reglene består.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kenneth Sneis

Supert opprop til politikerne og forøvrig alle interesserte, Terje  :D

Har kopiert stykket med din underskrift og lagt til:

 

Jeg støtter fullt ut innholdet i dette brevet og slutter meg til oppfordringen overfor politikerne.

 

Mvh ________________

 

Kopiert og sendt ;D

Kjempe bra jobba Terje!!!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Påskenøtteknekker

Tone og Terje, dette var flotte greier! Detta gjør dere mye bedre enn meg! :D :D ;D ;D

En stor takk til alle som har sendt e-mail til Åmot kommune for å støtte de nye fiskereglene.

Jeg kom akkurat på en ting tidligere i dag, Tone. Var det ikke nå flesteparten av oss som har deltatt aktivt i forvaltningsdebatten på en eller annen måte skulle konsentrere oss om regulanten og forsvaret? Hmm... Hvis mataukerne vinner fram med sitt synspunkt, blir altså gytefisken i Renaelva fritt vilt igjen. Og er det en ting som er klinkende klart da, så er det at jeg ikke orker å delta i noe som har med fiskeforvaltning i Åmot kommune å gjøre. Aldri mer.

Da blir spørsmålet fra meg: Er det Vegard Paulsen og vennegjengen hans som skal fortsette kampen mot regulanten? Hvis ikke kan jeg skissere følgende scenario:

Villfisken blir fritt vilt igjen, egenproduksjonen av vill ørret og harr i Renaelva vil fortsette å nærme seg lavmål, og de som blir født og lever opp vil på grunn av regulanten være 27-28 cm ved første gangs gyting om få år. Magre vil de være også.

Hurra! Da vil du få hele elva for deg selv, Paulsen. Og det er jo det du har håpt på hele tiden, er det ikke?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Jeg får tårer i øynene når man ser hvor mange som bryr seg her inne. Alle som deltar fortjener en stor takk.

Vi får virkelig håpe at de øverste ansvarlige for Renaelva skjønner at dette er folk som vil det beste for elva og fremtidige generasjoner, og at det ikke handler

om ekskludering av fiskere på noen som helst måte. Dette er en debatt om forvaltning av elvas villfiskbestand av ørret og harr, og ikke en debatt om hvilke fiskemetoder som hører hjemme i elva eller ikke.

 

Jeg må for sikkert 100 gang rette en spesiell takk til Jostein Berg og Tore Slettengen i denne sammenhengen, det er dere som er og har vært hoveddrivkraften i denne debatten. Deres årelange innsats og laaaange innlegg må da snart tilsvare en bok på flere hundre sider. En utrettelig kamp som ikke er vunnet enda, men som viser at dere ikke står alene og at det er mange som ønsker å bidra.

Jeg skal spandere en iskald pils eller tre i Persvika til sommeren uansett hvordan utfallet av denne saken måtte bli.

 

Ja, Tore Slettengen burde vel strengt tatt snart se å få skrevet et bok uansett. Den kar`n har det i seg, han trur det bare ikke selv. :) :)

Når kommer bokutgaven om Sildrepissa, Tore???????????? Hadde garantert blitt en salgs suksess blant fiskere i Norge, det er jeg overbevist om.

 

Når det er sagt så er alles stemme en viktig stemme og at folk engasjerer seg i viktige spørsmål er egenlig hele bærebjelken i et samfunn. Da mener jeg selvfølgelig også at det er meget sundt at vi har forskjellige meninger om tingenes tilstand. Uten variasjon i meningsytringer hadde verden vært et kjedelig sted å være.

 

Denne kampen vi her fører er langt i fra vunnet, vi får bare håpe at våre bidrag blir vurdert som såpass gode at det er en mulighet for at de blir hørt.

 

To be continued...............

 

Terje!

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

Du skal nå ha en takk du også Terje, du har jo engasjert deg sterkt i denne saken du også.

 

Takk skal du ha, hyggelig å høre :)

 

Terje!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Henning

Har sendt ein mail nå, og får bedre å bedre troa på at dette skal gå bra.

Stå på folkens!! Og er det noe mer vi kan gjøre for at ting skal gå seg til, så er det berre å robe ut.

 

 

 

Henning

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott engasjement her nå. Vil i denne sammenhengen oppfordre så mange som mulig til å forfatte sine egne mailer til Åmot kommune. Etter min oppfatning ligger det langt mer gjennomslagskraft i personlige formuleringer og meningsytringer enn det gjør i masseproduserte brev. Det er noe med å vise at man faktisk har satt seg inn i saken og har gjort seg opp sine egne meninger.

 

Når det er sagt har jeg lyst til å understreke at det er langt bedre å sende et "ferdigbrev" enn ikke å sende noe i det hele tatt. Utrolig moro å se hvilket engasjement dette vekker landet over og at det også kommer støtteerlæringer og reaksjoner fra utlandet.

 

Mvh

Rolf J. F.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er kjempebra! Hold trykket oppe! Få svigermor og fiskekompiser til å sende sine protestmail :-)

Jeg er fryktelig takknemlig for dette engasjementet som vises, og om jeg kan yte gjengjeld noen gang i form av tips/råd i forhold til fiske i Rena/Glomma, så må dere bare si i fra. PM-boksen min står vid åpen :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg endelig klart å få lest alle sidene med innlegg i denne tråden. Jeg er SVÆRT imponert over det arbeidet og engagementet som er lagt ned i denne saken fra Terje, Tore, Jostein og andre. Stå på videre!

 

Jeg håper inderlig at dere (vi) vinner fram!

 

Har også sendt mail Åmot kommune med Terje's mail, i tillegg til noen egne kommentarer for å gi mitt (ringe) bidrag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En sliten takk til alle døm som har bidratt med ord og handlinger! :)

Godt å se at det nytter, og sjøl om jeg har gått litt tom fikk jeg ivertfall avgårde en mail før i dag jeg også! :)

Er såpass utlada nå at jeg rett og slettengen ikke orker noe særlig, nøyer meg med sakse over et nummer av SPT om en av mine store helter!

 

SILDREPISSA TIDENE 4/2-07.

 

Red.

Skilt sett ved veikanten ved elva Skvalvassa nord for Skrævstadfossen Tyttebærsorteringssentral under en urolig drøm.

 

GUIDING, ROADKILL FLYTYING & FLYROD MANGLING!

Flytying and flykastingkurs, open kano-paddling with eskimorull's!

Bait and internett!

Guided fishingturs med garantied putta-trout!

 

Bak det låvedørdigre skiltet lå det ei lita rammeskakk rønne satt sammen av ei lita skogskoie på meier og ei litt større jernbanevogn med "Rørosbanen" i hvit falmete skrift over ei dør det sto "Konduktør" på.

Jeg banka på døra....hørte et grynt å gikk inn.

Oppi en Sacko-sekk med digre plasterlapper av pakke-tape satt det en tjukk, diger gubbe med ei rusten bindestikke på magan og bandt fluer rett fra oppspikra dyre og fugleskinn på veggen.

På toppen av tjukkasen satt det en caps fra Norsk Frøforsyning med grønn gjenomsiktig skjerm på som kasta et sjuklig grønnskjær over et helvillt skjegg med flere sigarettstumper i.

"Hallo'u froggy...iam sorry butt iam not parle frensch!"

Hmmmm....internasjonalt orientert orginal med klokkerein tru på at alle som knaller rundt i en brødboks med Peugeot-merke i grillen simpelthen bare er nødt til å væra en franskmann altså!

"Ta det rolig'a bæssfar....vaskekte nordboer med null frosk på samvittigheta sia barndommen her!", sa jeg og slo en strek over X antall gummihjul-relaterte froskedrap langs diverse riksveier gjennom åras løp.

Etter det gikk samtala greit ei stønn, kun ispedd litt hillebilly-engelsk der gubbtjuven haka seg opp i inntrent guide-sjargong.

Jeg fikk vite at han som satt der var det som var igjen av en av landets fremste forkjempere mot settafisk og statlig godkjent ræv-kjøring av biologisk mangfold i vann og vassdrag over en halv mannsalder, selveste Villi Nikkersen!

Spontant og uten tanke på egen sikkerhet datt det utav meg, "jamen jøss'a Villi....sitt du her oppi å støver ner istella for å bryne nesa på døm akterhøla som flår oss for naturarva vår!"

Drønnet fra en Kongsberg-Remington med hana og rollingblokk som dukka fram fra intet fikk meg til å kaste meg ned mens flis og steinulldotter fra taket regna nerover hue.

"STØVER NER.....din hælsikes jypling, frekke @X#&%x og lamme lille pingleskvett.......kommer du her med den franske skrullemobilen din og peppermynte-ånder ut halvblinde idiotlobotomerte navlebetraktninger om nedstøving av andre når du og ditt blekfete karrosseri ikke har gjort anna enn å puste litt tungt i ei fartsdump eller to som kom litt brått på i ditt flate og asfalterte liv totalt blotta for hårnålsvinger og 90 graders motbakker...?"

Livredd for å si noe som skulle utløse den splonka nye og ubrukte Nittedal Spesial'en som glei inn i kammeret på muskedunder'n holdt jeg kjeften lukka med begge hender.

"Åffår i hule heite settafiskhælvete skulle jeg bry meg om deg og resten av dere handlingsimpotente tullinger som utgjør ett felleskap som simpelthen gir blanke rattata i felleskapstanken så lenge dere må ofre ei lita flis av egenagendaen og innbilte flisespikker-orienterte inteligens med polstra, silkefora egenvinning og horisont like langt unna som et middelmådig fluekast!"

Her måtte Villi trekke pusten, og jeg vågde meg opp i knestående med folda hender.

Villi fortsatte mens han fingra distre med avtrekker'n, "Tanken bak det å erstatte det ville og naturlige med et surrogat fra settafiskkummen er så lamm at den ikke kan gå uten kunstig hjælp fra krøkker i egenhjælpsentralen."

 

"Du kan hilse sofasynsera og tralla-la forvaltninga i Sildrepissa river med Melker Rognerud i spissen og naturnedbrytera i GLB at Villi Nikkersen ikke er dauv.....jeg bare hviler, og at den trygge falske følelsen av fred og ro er humbug,.....den biologiske krigen om mangfoldet er ikke dauv den heller.......første skuddsalva var bare et to måneder langt varselskudd og den blir hæ'rn fløtte meg fire måneder lang neste gang hvis jeg får igjen pusten......ha deg ut før jeg blåser høl i deg!"

 

Og jeg dro.....eller rettere vokna!

Etterpå håpa jeg indelig det var en sanndrøm og ikke en ønskedrøm!

 

Villy Nikkersen........er du der...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Følgende lille skrivelse ble sendt nå:

 

"Til den det måtte angå!

Jeg har med glede registrert at det endelig tas grep for å bevare Rena elv som den unike fiskeelven den er. Jeg har også – med ikke fullt så mye glede – registrert at enkelte er negative til de nye fiskereglene, og det er skremmende. For å gjøre det kort: Dette er ikke en diskusjon om ”C&R”, eller om ”by mot land” eller om ”flue mot mark”. Dette handler om det som alle vet: Om en bestand (harr, ørret, elg, rype) er svak, og man dreper flere dyr enn bestanden tåler, vil den bli borte etter hvert. Da er det uansvarlig av de som forvalter bestanden å tillate at den overbeskattes.

 

Det har blitt gjort et poeng av at de nye reglene gjør at Rena blir forbeholdt ”storfolk med store lommebøker som kun reiser rundt og fisker med flue”. Det er vel Gjelsten (og Røkke?) og meg, det da? Dersom man holder på de nye reglene, og forvalter Rena på en bærekraftig måte i fremtiden, skal jeg jammen ta med meg fluestanga og legge igjen deler av innholdet i den feite lærerlommeboka mi i Åmot!"

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje Refsahl

I dag var det Tore Qvenild sin tur til å stå frem i Østlendingen.

Etter å ha lest hans innlegg sitter man igjen med noen tanker og en god del forvirring.

 

Sitat Qvenild i Østlendingen:

Fiskere er ikke noen enhetlig gruppe og når ting forandres i den ene eller annen retning, er det den gruppa som kommer dårligst ut som begynner å gi lyd fra seg, fastslår han.

Kjære Qvenild, det er ingen gruppe som kommer dårligst ut. Reglene er lik for alle, med de samme muligheter for fiskeopplevelser. Det er villørreten og harren i Rena som kommer dårligst ut.

 

Sitat Qvenild i Østlendingen:

– Beskatningen er hard. Renaelva har mange typer belastninger; reguleringen, Forsvarets aktivitet og ikke minst fiskerne. Når fisketrykket øker og det ikke er noen regler, blir innslaget av den store fisken mindre og mindre. Bestanden blir tynnere og fiskerne opplever at de får mindre fisk, sier han.

Det er helt riktig. Derfor burde du som fiskeforvalter være en talsperson for naturlig reproduksjon av villfiskstammen i Rena å ha hovedfokus på villfisken og ikke plante begge beina dine mitt i ett settefiskanlegg.

 

 

 

Sitat Qvenild i Østlendingen:

De nye reglene for fisket i Renaelva, er ikke nye, verken i norsk eller internasjonal sammenheng, framholder Qvenild.

– Der det er gjort i Sverige, gir en sånn forvaltning en veldig rask og positiv effekt. Den gir mer og større fisk, sier han.

At ordningen er en ulempe for dem som er ute etter fisk, ser han. Til dem er budskapet at det bare er å forsyne seg fritt av settefisk.

Det første du skriver her er helt riktig, men ikke overraskende påpeker du ulempen for de som er ute etter å ha med seg mest mulig fisk hjem. Igjen er altså settefisken løsningen. Kunne du ikke her sagt noe om at 1 ørret og 1 harr pr dag er bra med tanke på hva elva tåler av uttak, og henvist til både elver og vann i umiddelbar nærhet hvis man ønsket mer fisk til fryseren utover dette. Det finnes så mange steder i vårt distrikt hvor man kan ta med seg nær sagt så mye fisk man vil. Er det ikke på tide at fiskeforvalteren i Hedmark anno 2007 lærer folk noe om måtehold og at gleden ved å fiske ikke bare ligger i antall død fisk men også i selve fisketuren og at det kommer generasjoner etter oss som også bør vite at fisk kommer fra elva og ikke fra et kunstig anlegg??????

 

 

 

Sitat Qvenild i Østlendingen:

Fiskeforvalteren utelukker ikke at de nye reglene for Rena elv, ble innført for tidlig.

– Det tar tid for settefiskanlegget på Løpet å produsere større fisk, sier han.

– Egentlig diskuterte vi dette for sju år siden under et seminar på Rena. Da var det litt for radikalt, og det ser ut som det ennå er litt for tidlig for oss nordmenn, selv om det er velprøvd i utlandet. Sånn sett er elvelaget modige som prøver dette, mener Tore Qvenild.

I august er anslaget for settefisk 500, for neste år mellom 2.000 og 3.000.

Ja vel, her kommer vel hele sannheten tydelig frem. Fiskeforvalteren i Hedmark mener at settefisk er fremtiden, og satser for fullt på det istedet for naturlig reproduksjon. Det er igrunn trist, og jeg stiller meg undrende til dette og blir rett og slett nedfor når jeg ser at fiskeforvalteren ikke tror på naturens egen evne til å reprodusere seg selv.

Med all respekt å melde så er dette bare tull. Med de nye reglene i Rena og en holdning som gikk på at det antall fisk vi i følge de nye reglene kan ta med oss hjem er hva Renaelva tåler i dag, så ville denne elva på noen få år kunne reprodusere seg selv og hele settefiskanlegget kunne legges ned. Hvis man i tillegg gjorde noe med de rent ut komiske fisketrappene, så hadde det ikke vært noe behov for 2000-3000 settefisk på 35 cm.

 

For meg skurrer det veldig at en Fiskeforvalter har så store interesser i en settefiskproduksjon i ei elv som glatt hadde klart å reprodusere seg selv hvis forvalteren sto for en holdning som var 2007 verdig. En fremtidsretta holdning hvor villfisken sto i fokus og hvor forvalteren forfektet et syn hvor det å ta vare på naturressursene samtidig som det er fullt mulig å bedrive våre store lidenskape, gikk hånd i hånd.

Vi kan fiske på villørret og harr i årevis til alles store glede, hvis vi legger vårt superego til side, og innser at det er forskjell fra elv til elv og fra vann til vann når det gjelder antall fiskere og antall fisk. I noen elver tåler man langt større uttak, mens i andre elver som Rena så tåler man mindre akkurat nå.

Målet for en fiskeforvalter burde uansett være å satse på villfisken, og det er fullt mulig Qvenild. Slik du står i dag med begge beina i et settefiskanlegg, så mister du din egen troverdighet. Det er ikke en fiskeforvalter tjent med.

 

Tenk om fiskeforvalteren anno 2007 hadde brukt like mye tid på å forklare folk hvordan tilstanden i elver og vassdrag er og hvordan vi alle kunne bidra til å legge tilrette for naturens egen reproduksjon, istedet for å bruke tiden på en meningsløs settefisk produksjon. Da er jeg overbevist om at vi hadde kommet mye lengre i å endre folks holdninger til å ta vare på de naturlige ressursene for kommende generasjoner.

Jeg tror nemlig folk forstår slikt jeg, bare noen bruker litt tid på å fortelle oss det.

 

Terje!

 

Dagens Østlendingen:

http://www.ostlendingen.no/apps/pbcs.dll/forside

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...