Gå til innhold

Fiske etter Havabbor


pellus

Anbefalte innlegg

Hei

 

Vi var fire mann ute igår. Det ble tatt tre havabbor, alle tatt i skumring, noen timer før eller i mørket.

Var med en solid fiskegjeng igår, alle veldig dyktige i mine øyne!

 

Jeg mistet briller i vannet og hadde et "guideline" lugg før de gikk ned på 4,125 meters dyp ;D

 

Varmen slår til nå, blir spennende å se når det er best. Har mest trua på timen før mørket, nattfiske og lysningen.  ;) Skal utforske om min teori funker i praksis.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ENDELIG ble det havabbor på meg også!!!

 

Timen før flo i dag er definitivt noe av det råeste jeg har opplevd som fluefisker hittil. Mens jeg strekte skytelinen etter å ha lagt ut klumpen på første kast, passerte det en stim havabbor praktisk talt rett under stangtuppen min, og etter dette var det nonstop action med følgefisk og/eller napp på hvert eneste kast, og hele tiden hadde jeg orkesterplass til alt som foregikk. Det viste seg at området huset flere mindre grupper med havabbor, pluss noen enkeltindivider. De fleste fiskene anslår jeg var et sted mellom 1,5 og 2 kg, men der var også et par mindre eksemplar og flere BETYDELIG større fisk som viste seg. Jeg trenger nok noen havabbor til under beltet før jeg finner roen til å kroke de største havabborene som tok flua mi i en slik setting, men til slutt klarte jeg likevel å kroke en smellfeit gris av en havabbor på ca. 50 cm - målt kjapt og uhøytidelig (les: unøyaktig) langs stanga før den ble sluppet ut - og drøye 1,5 kg (?).

 

Jeg kunne sikkert fått flere hvis jeg hadde fortsatt fisket, men nervene hadde egentlig fått nok etter en liten time i høyspenn, og selv om et par virkelig store glapp etter håpløst overivrige tilslag, var jeg mer enn fornøyd med ny art, og gliste fra øre til øre mens jeg pakket sammen og hele veien hjem.

 

Havabborene patruljerte forresten rolig på et par meters dyp, og til dels helt inne ved land. Fisken tok på en hvit og rosa Craft Fur Jiggy på krok 6, som jeg også hadde de andre nappene på, og reaksjonen når jeg skiftet fra den hvite, chartreuse og blå jiggyen jeg startet fisket med var påfallende.

 

Kommer muligens et mørkt mobilbilde av fisken senere, men nå bærer det ut igjen for å få med seg flo og skumring... ;D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir det mer Havabbor for vært år? Der som har fisket Havabbor en stund vet sikkert dette.

Jeg tror det finnes noen lokaliteter her i område med godt Havabbor fiske? Ingen grunn til at det ikke skulle være det.

 

Bør bli det Ruffen, siden havabboren har "flyttet" til Norge også. Den gyter jo i norsk farvann, i motsetning til før. Det eneste jeg kan se er faren for å fiske opp store bestander og selge den.

Den har jo stor markedsverdi. Håper ikke det skjer.(dette er ikke kritikk mot å ta med seg hjem).

Jeg har leita ræva av meg den siste tiden. De vante plassene har levert, eller leverer!

Alle plasser jeg ser på med stort potensiale har ikke levert i det hele tatt.

 

I Telemark så går den utrolig konsentrert inn på natta, og nattfiske er absolutt best tørr jeg å påstå.

 

 

Hadde vi bare hatt litt mer steinete biotop så hadde den kanskje vært lettere å lete opp?

Det er mye jeg lurer på når det gjelder havabborfiske gitt! det gjør jo fisket bare enda mer fascinerende synes jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så har Kabbe vært på kvelds/nattfiske...med "stangen med det kule snellefeste"...5 stk havabbor mellom 1 og 2.4 likte snellefestet hans så godt at de ville komme helt i hans hender for å kikke nærmere på det :D

 

Håper på bilder og story fra Runar.

 

Så Andreas, de er visst ute i fjorden der borte hos dere ;)

 

Merkelig at man kan bli så opphengt i snellefester Stig  :)

Fantastisk fin kveld/natt. Det som prikket kvelden var selvfølgelig den på 2,4, ganske tynn, men sterk. Klokka 23.30 fikk jeg se ett lite plask inne ved land. Kunne se ut som horngjel lek, men det er jo over. La ut flua, da den landet ble det litt urolig vann. Så deretter en ryggfinne skjære vannet. Maks!! HA stim inne på 40cm vann, 60cm fra land!! Hadde mange lugg og fisk som snudde inne ved pontongen. De var ikke så hissig på flua. Prøvde rekeimitasjon, da ble det ikke lugg engang. Tilbake til fiskeimitasjonen, så ble det 2 stk HA, ca 1 og 1,4kg, til i tillegg til de tre, ca,1,5kg, jeg fikk tidligere på kvelden. Utrolig spennende å fiske på de inne på så grunt vann.

Dårlig med bilder da man er alene. Ikke tilhenger av å legge fisken på noe å ta bilder. Har gjort det tidligere men vil ihverfall ungå fjell/stein og liknende. Vil helst ha de ut i vannet fortest mulig. Det er kult med bilder, men ikke sånne bilder. Fra pontongen løfter jeg sjelden fisken ut av vannet, er det en fin fisk så tar vi bilder når jeg er sammen med kompiser.

Flott å se at det blir satt tilbake fisk i forumet her. En viktig ting man skal være klar over er at når vanntemperaturen går kraftig opp nå vil man behøve å bruke litt tid på å få fisken i gang igjen etter figthen. Oksygeninnholdet blir dårligere med varmere vann, så ikke slipp fisken før man er sikker på at den har kommet seg. Den på 2,4 måtte jeg dra frem og tilbake i vannet før jeg kjente at den virkelig var på "gang".

Med temperaturen nå er det beste fisket stort sett mellom 22.00 gjennom natta og frem til 09.00. Ihvertfall på varme skyfrie dager. Min erfaring ihverfall.

 

Runar Kabbe

Nordisk Fiskeutstyr

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når både Toggi og Runar sier "det er natta som gjelder"...ja, så er det vel bare bite det i seg å pelle seg ut...til tross for elg og flaggermus....ingen av de tingene finner vi der hvor havabboren lurer....tror jeg :)

Så unge lovende Syrstad, vi så jo ifjor at havabbor var her. Skal vi prøve sammen, bare du og jeg....eller???

Og en kaffekanne selvsagt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tørr du det a Stig :-X På natta mener jeg ;D ;D ;D Er med jeg ;)

 

Ja, jeg tror vi bare må...blir litt giret av fangstmeldingene til våre snille gutter i øst...og de mater oss med teskje i forhold til info.....det er vel bare å komme seg ut...med teppesild og craft fur jiggys...i rosa/hvit..de har jo jeg brukt med hell før, er vel et par igjen i boksen  :)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var dette opp i fjordene dine?

 

Sight fishingen etter grov havabbor foregikk lokalt, ja ;D

 

I skumringen i går kveld så jeg "bare" to stykker - muligens samme fisk - som verken viste interesse for flua jeg presenterte eller pappas sluk. Hadde den/de gjort det, hadde den ferske persen min blitt gruset ettertrykkelig... Forsov meg litt i dag, så jeg var på plass litt senere enn i går, men fikk likevel med meg full flod. Noen havabbor var det derimot ikke å se.

 

Dårlig med bilder da man er alene. Ikke tilhenger av å legge fisken på noe å ta bilder. Har gjort det tidligere men vil ihverfall ungå fjell/stein og liknende. Vil helst ha de ut i vannet fortest mulig. Det er kult med bilder, men ikke sånne bilder. Fra pontongen løfter jeg sjelden fisken ut av vannet, er det en fin fisk så tar vi bilder når jeg er sammen med kompiser.

 

Helt enig i at fotografering bør holdes til et absolutt minimum når fisken skal slippes ut. Faktisk også i situasjoner hvor man har hjelp. Personlig har jeg lite til overs for "hero shots", så gårsdagens bilde føyer seg inn i rekken av to :P YTTERST sjeldne unntak, men siden det var min første havabbor, og den aldri måtte ut av vannet under landings-/gjenutsettelsesprosessen, bestemte jeg meg likevel for å holde den igjen noen sekund ekstra i vannkanten slik at jeg fikk foreviget øyeblikket. Kjøringen tok ikke stort mer enn et minutt heller, og vanntemperaturen skulle fortsatt være gunstig for gjenutsettelse her, så jeg er rimelig sikker på at den ikke tok skade av det. Under andre omstendigheter hadde nok mobilen forblitt i lomma.

 

Uansett, her er mitt andre fiskebilde noensinne:

 

bilde020.jpg

 

Nå må jeg ut å sjekke en annen potensiell havabborplass...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Morratur utgikk til fordel for kvelds/nattur siden jeg er langt gladere i å være oppe sent enn å stå opp tidlig.

Etter noen timer flakking uten tegn til liv kom det et par kraftige plask rett i nærheten. Et par lugg og følgefisk før det skjøt opp en lys sak, og jaggu hadde jeg ikke blitt lurt av en lyrstim  >:(.

Dro etterhvert hjemover med innlagt promillekontroll på veien, men skulle sjekke en plass før jeg tok kvelden. Virka dødt da jeg kom, men tok noen kast alikevel. Ser noen plask inne ved land og ved nærmere ettersyn er det dæven meg en havabborstim. To-tre timer med kasting og følgefisk på tredjehvert kast men ingen kroking gitt. Nærmeste jeg kom var et kraftig lugg som resulterte i en hudslintre på kroken. Det var helt ville tilstander med masse borrer på under en meter vann, og det er litt av syn å se stimen ploge bortover.

Jeg tror jeg vet hvorfor de er så trege for tiden, og det gjaldt sikkert også i din situasjon Hr. Kabbe. Hvert år siste 4 åra har jeg vært i denne bukta ved sankthans og det svermer en liten 5-7 cm guloransj børstemark der som de tar. Samme tid hvert år. Det er derfor de ikke er så gira på fisk. De går ganske rolig rundt og beiter bortover bredden. Dessverre hadde jeg ingen små og lette nok wollyer til at det ble noen suksess. Dessuten vanskelig når det er halvmetern dypt med masse sjøgress og drit. Over til sildeimitasjoner med ymse farger.

Som sagt hadde kraftige ploger etter støtt og prøvde å dra så fort jeg bare kunne med stanga under armen og strategiske stopper, men det ble med skinnangrep. Noen av de var nok nebbgjedder (har blitt lurt av dem før!), men de plogende stimene er ikke til å ta feil av.

Nå skal jeg selvfølgelig bort hele helga, men tidligere erfaringer (tynt grunnlag!) tilsier at de blir mer medgjørlige når sverminga avtar. Dette er faen meg spennende. Fare for at det kan bli lite søvn til uka gitt.

 

Kjetil

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig satt den berömte havabboren. Tatt 06.00 i dag.

Var ute fra 04.20. Fisken tok en Teppesild i tan/oliven med litt grönt flash over en grunne på 1,5-2 meters dyp med dypere vann rundt. Fisket ikke flua spesielt fort, og fisken tok kontant. Tipper den veide 7-800 gram, kroket den av ved Belly-kanten. Bra trykk i fisken, men så ikke backinga 8)

DIGG ;D ;D ;D

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Morratur utgikk til fordel for kvelds/nattur siden jeg er langt gladere i å være oppe sent enn å stå opp tidlig.

Etter noen timer flakking uten tegn til liv kom det et par kraftige plask rett i nærheten. Et par lugg og følgefisk før det skjøt opp en lys sak, og jaggu hadde jeg ikke blitt lurt av en lyrstim  >:(.

Dro etterhvert hjemover med innlagt promillekontroll på veien, men skulle sjekke en plass før jeg tok kvelden. Virka dødt da jeg kom, men tok noen kast alikevel. Ser noen plask inne ved land og ved nærmere ettersyn er det dæven meg en havabborstim. To-tre timer med kasting og følgefisk på tredjehvert kast men ingen kroking gitt. Nærmeste jeg kom var et kraftig lugg som resulterte i en hudslintre på kroken. Det var helt ville tilstander med masse borrer på under en meter vann, og det er litt av syn å se stimen ploge bortover.

Jeg tror jeg vet hvorfor de er så trege for tiden, og det gjaldt sikkert også i din situasjon Hr. Kabbe. Hvert år siste 4 åra har jeg vært i denne bukta ved sankthans og det svermer en liten 5-7 cm guloransj børstemark der som de tar. Samme tid hvert år. Det er derfor de ikke er så gira på fisk. De går ganske rolig rundt og beiter bortover bredden. Dessverre hadde jeg ingen små og lette nok wollyer til at det ble noen suksess. Dessuten vanskelig når det er halvmetern dypt med masse sjøgress og drit. Over til sildeimitasjoner med ymse farger.

Som sagt hadde kraftige ploger etter støtt og prøvde å dra så fort jeg bare kunne med stanga under armen og strategiske stopper, men det ble med skinnangrep. Noen av de var nok nebbgjedder (har blitt lurt av dem før!), men de plogende stimene er ikke til å ta feil av.

Nå skal jeg selvfølgelig bort hele helga, men tidligere erfaringer (tynt grunnlag!) tilsier at de blir mer medgjørlige når sverminga avtar. Dette er faen meg spennende. Fare for at det kan bli lite søvn til uka gitt.

 

Kjetil

 

 

Høres ut som en utrolig spennende setting det der ;)

Lett å gå på en smell på søvnen merker jeg. Får aldri hentet seg inn, og det er lett å bli addicted.

Ser frem til flere rapporter fra deg :)

 

Edit: Gratulerer Andreas L!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...