Gå til innhold

Ørret i Telemark


Toggi

Anbefalte innlegg

Det er noe eget med årets første tur bak i heia. I går var det så flott vårvær at jeg kunne ikke la være. Tok turen inn til Hollatjern. Et lite tjern helt øverst i Herre vassdraget. Noen sier det skal være fin fisk her, men de har jeg aldri vært borti. Har fisket her en del, men mest fordi fisken synes å være kresen og vanskelig å få her, og at jeg finner en egen ro inne ved dette tjernet selv om det ikke ligger langt fra vei.

På vei innover ble jeg minnet om at dette var arbeiderenes dag. Mauren var i full aktivitet på maurtuene. Våren er litt seinere her inne i "skauen" enn i bygda. Det var frossent på myra ennå og lett å gå. I skyggesiden la det fortsatt litt snø. Jeg antok at isen var borte  og fikk rett.

Vel fremme så setter jeg ved vannkanten og nyter livet sammen med en sitron sommerfugl som også nyter det varme vårværet. Jeg gjør klar stengene, regner med at det blir nymfefiske. men setter sammen #4 stanga for tørt også. Mens jeg holder på med dette vaker det. Ikke langt ute, men kun noen meter fra der jeg står. Ikke noe sip vak, men et skikkelig plaskevak. Virvelen får meg til å lure på om det faktisk var litt størrelse på fisken. Men, vak er alltid vanskelig å veie  :) :). Må faktisk gå noen skritt innover myra for å legge flua ut der fisken vaket. Regner med at det er mygg, så jeg satte på en liten fjærmygg imitasjon jeg fikk av Micke i str. 18. Fisken tar så og si med en gang. Årets første på tørt. Mindre enn det jeg trodde, men det gjør ingenting, dette er like moro bestandig. Jeg kakker alltid fisken i dette vannet. Her gjør det ingenting at de som er igjen får færre konkurrenter i matfatet.

En varm vårbris bretter seg over vannet og det vaker flere steder. Jeg får en til, men så vil den ikke mer. Hiver i vak, men nei. Bytter til TK, eller pulemyggen str. 15. Igjen vaker det der fisken var oppe første gangen og igjen synes virvelen å avsløre litt størrelse på fisken. Må ta noen skritt tilbake innover myra enda en gang for å presentere flua riktig. Fisken beiter helt inntil torvkanten. TK blir ikke liggende lenge, fisk nr. 3 er på vei inn, ikke stor, men litt større enn de forrige. Så er det stopp. Flere vak, men vil ikke ta. Bytter til synk, nymfe, libellenymfe, streamer, klassisk våt, men ingenting skjer. Bytter tilbake til tørt og en større palmermygg denne gangen. Den siste fisken er liten og tar langt ut. Skulle gjerne vært ute hele dagen, men konfirmatene skjal høres denne kvelden og det nytter ikke protestere. Kan ikke ødelegge "goodwillen" for hele sommeren allerede. Rett før jeg måtte dra så dro jeg kjensel på en god venn som sleit seg opp gjennom vannfilmen. Årets første marginata sto plutselig på vannet som et tegn på at nå er sesongen i gang her i Telemark.

Vel hjemme gjorde jeg opp fisken og fikk meg en overaskelse. Fiskemagen på alle fiskene var full av små svarte biller 7-9 mm lange. Det var nok disse den beitet på. Har bundet opp biller i dag.

 

bjorni

post-1017-13949864284687_thumb.jpg

post-1017-1394986428519_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er fluene som fungerte + bille

 

1. Mickes mygg imitasjon størrelse 18

2. TK, eller pulemyggen (kan kanskje ligne en bille.. også??)

3. Bille imitasjon som blir med på tur neste gang. (denne flyter så en slepper flytemiddel :) :))

 

krok: TMC 102Y #15

tråd: svart

Ryggskjold: Rainy's float foam (sort rund, delt i 2 halve)

Kropp: Påfuglherl

Bein: Spirit river Micro round rubber black

 

bjorni

post-1017-13949864285908_thumb.jpg

post-1017-13949864286447_thumb.jpg

post-1017-13949864286947_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bra Bjørne.

 

I Bamble er faktisk Marginata-kjøret såvidt satt igang. Var ute i går, men til tross for døgnis i lufta og på vannet, så vi kun 4 vak i løpet av hele dagen og kvelden  :-[.

 

Her et stemningsbilde fra tidligere i uken.

(foto: T C)

post-2332-13949864288315_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

 

Utrolig fin rapport bjorni og meget informativ. I år skal jeg bruke mer tid på marka, og lære mye nytt!

Lærte veldig mye av Sandro igår. Dette er han rå på gitt!

 

Vi lærte litt av hverandre igår, og to hoder lærer best sammen enn bare seg sjæl!!!

Og det var inspirerende å sitte på kne mens Marginataen seilet nedover langs myrkrattet i den litt brutale vinden til tider.

 

Det er deilig å prøve noe nytt, det føles litt slik etter å ha bodd ved havet i noen år nå ;)

 

post-1259-13949864288851_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flue nr.2 (pulemyggen) minner veldig om et gammelt velkjent mønster jeg har brukt mye, "Knotted Midge"...

Sort hackle bak og foran, tynn kropp av sort bindetråd :-)

 

Er det noen mønster du IKKE har prøvd Lars??  ;D ;D. Betrakter deg som en av nestorene her på forumet  :D :D

 

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sandro er en luring Toggi og det er du også  ;D ;D. Marginata klekkingen er vel så vidt startet og igjen virker det som om fisken trenger tid til å oppdage godbitene. Så ikke at den tok noen av disse på vannet mitt heller. Rart det der  :rolleyes: ::), men det synes ikke gjelde maur, da er fisken på alerten ganske så fort...

 

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flue nr.2 (pulemyggen) minner veldig om et gammelt velkjent mønster jeg har brukt mye, "Knotted Midge"...

Sort hackle bak og foran, tynn kropp av sort bindetråd :-)

 

Er det noen mønster du IKKE har prøvd Lars??  ;D ;D. Betrakter deg som en av nestorene her på forumet  :D :D

 

bjorni

 

Hehe!

Når det kommer til fluebinding har jeg nok prøvd mye rart. Da jeg startet  rundt -85/-86 var det klassiske våtfluer til ørret og laks som fenget meg mest. Siden har jeg vært innom de fleste sjangerne, bortsett fra fluer til gjedde og mer eksotiske fiskeslag...

Har i perioder nesten druknet meg selv i fluemønster og -litteratur, hele tiden på jakt etter nye og spennende oppskrifter.

Så innen fl.binding anser jeg meg selv som en stødig allrounder (sjølskryt kommer rett fra hjertet  :))

Når det gjelder å anvende disse riktig i praksis er jeg enda en fersk amatør.

Både hva kasting, presentasjon og fiskemetode angår!!

Heldigvis er læringskurven bratt her inne, og inspirasjonen så tilstede at gleder meg villt til hver eneste tur. Hele tiden noe nytt som skal prøves ut  :)

Har lært flere ting av deg idag, bjorni  :D

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Tok årets første tur etter brunørreten i helga. Dro til mitt barndomsvann som ligger ved hytta vår i Kragerø.

 

Første dagen var det fint vær, litt vind, men den gjorde ingenting. Vi startet fisket på en øy hvor det går noen bratte fjellvegger rett ned i vannet. Vi satt på kanten av disse fjellveggene og duppet flua (maur) ned på vannet. Slikt fisket er utrolig morsomt, siden du ser fisken komme opp før den tar flua!

 

Det tok ikke lang tid før den første ørreten viste seg, men den snudde etter å ha snust litt på flua. Nytt kast. Denne gangen kom den rett opp og tok! En 250grams ørret, med fin kondisjon lå i håven til pappa da jeg kom bort for å fotografere.

 

Like etter skjedde det samme igjen! Enda en ørret hadde blitt lurt av pappas maurimitasjon, denne var litt mindre enn den forrige.

 

Rett etter en kort matpause fikk jeg min første. En lang og tynne ørret på 300g sprellet i håven min, mens jeg utstøtte flere gledesrop.

 

Like før vi gav oss klarte pappa og lure en liten ørret, som fikk slippe ut igjen. Denne tok også en maur.

 

Resten av helga var fisket preget av sterk vind, og det var vanskelig og lure opp fisk. Men vi endte allikevel opp med 7 ørreter etter årets første helgtur på hytta :)

post-3219-13949864342235_thumb.jpg

post-3219-13949864342467_thumb.jpg

post-3219-13949864342707_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

flotte rapporter fra telemark.

neste helg satser jeg på en overnatting eller lang dagstur til siljan. ett fint vann som ligger litt bortgjemt venter på gjennsyn fra i høst. gleder meg :) den som vil kan bare hive seg med :)

 

Hallo Arild

 

Har du belly? Kan gjerne bli med meg/oss på bellytur i Telemark. Har noen vann som er litt tidligere enn Siljan hvis interessant. Tipper Marginaten er igang da gitt. Har noen fine vann jeg var ved igår med finfin fisk :)

Det er bare å sende PM. PS! Du må ikke ha belly, men det er en fordel!

 

Tipper du vil trives her for å si det slik!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Grattis med første Jøran ;)

 

Tok min første sist. men var så liten at jeg skal prøve på litt større idag.

Drar til et vann jeg har fått noen over halvkiloen. Sjansen er stor for å få brukbar fisk.

 

Vinden blåser dessverre vilt, tar med belly og går et par kilometer. Det er slitsom når man går der, men du verden hvor godt det er når man ligger ute på vannet og ser vak.

 

Alt av tips er lest og hørt, Rune`s buzzer fiske og Stigs nymferigger. Alt av liner er med, er det en ting som kan ødelegge dagen så er det den forb.... vinden ;D

Jeg velger å le av den isteden for å gråte. Tror liksom det kan gi meg litt flaks idag siden jeg har hatt på 3-4 stykker og kun fått en.

 

Gleder meg til å lære litt mer idag, for et par år siden var jeg i skikkelig marka modus og løste dagens kode. En stund siden jeg fisket litt seriøst. Men fremover så skal det FISKES med store bokstaver.

 

Ser dere på sørlandet en gal mann i belly så er det bare undertegnende som drev med vinden :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Toggi nevner svært sur vind i dag, og den kom fra alle kanter. Dette gjord fluefisket nesten umulig.Tok mopeden og bellyen og kjørte inn til et lite vann i heia. Ikke et vak å i hele dag så det ble våtfluefiske fra bellyen. Første gang jeg fisket i det vannet, men det blir ikke siste gang. Fikk 3 fine på 760g, 650g og 640g. Det artige var at jeg fikk de på ei flue som er ny for meg. Bandt opp en i går og tok den med i dag. Den datt ut av flueboksen da jeg skulle sette på ei flue og jeg tenkte: "ok, da blir det at jeg starter med deg". Ikke noe dumt valg. Fikk noen tryter på den også.

 

Jepp, den får noen brødre i flueboksen. Takker Robban og Ørreten!

http://fluefiskesiden.no/forum/index.php?topic=9187.120

 

Dro også en tur innom tjernet hvor jeg fikk billespisende fisker her om dagen. Det vaket sparsommelig og jeg satte på en av billene jeg bandt her om kvelden. Jada, den fungerte fikk 2 små.

 

bjorni

post-1017-13949864456886_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er godt igang, Bjørne. De hjertligste gratulasjoner med flott fangst.

Streamere fanger stor fisk. Jeg har hittil holdt meg til mygg og i dag ble det lepto-nymfe i stormkastene fra nord i nedre telemark. Men ble bare tass på 250 gram langs land. Ble for det meste sittende og vente på roligere vær og drikke kaffe. Ingen vak idag  :(.

 

Traff på denne karen her, som hadde brukket den ene vingen sin, stakkar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så noen av dem i dag jeg også Sandro, men det virker ikke som om fisken har oppdaget at godtebingen er åpen enda  :rolleyes: ::). Nå kan en vel ikke kalle det klekking enda, men mer et forstadie til det som kommer. Dagens fisk ble mat til mor. Mageinnholdet ble selvfølgelig nøye studert. Dette var et nytt vann for meg så jeg var rimelig nyfiken. Og hva finner jeg i alle 3? Jo, vårfluehus og små svarte sneglehus. Magene var proppfulle av husbyggende vårfluelarver og snegler. Kan bli et spennende vann når vårfluene begynner å klekke ja :). Men, det er tydelig at fiske står noe dypt ennå der. Det rimer forsåvidt, det er maksx en uke siden isen gikk der, det ligger litt i skyggen og det er for det meste dypt. At fisken tok en attraktor var nok ikke helt tilfeldig  ;D ;D.

 

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott rapport bjorni, du får det til ;)

 

Hadde to napp igår, det var alt. Jeg hadde rett ang vinden. Den ødela mye, men Sandro fikk fisk han gitt!!

 

Etter Sandro dro fikk jeg kastet i vak med en March Brown, den tok men ville ikke ha`n ordentlig.

 

Prøvde det meste under vann igår uten å lykkes noe særlig godt. Eneste jeg tror jeg kunne gjort annerledes var å fiske dypt med synk 3 i noen "høler".

 

Ja ja, rettt før jeg dro fikk jeg 5 min med le og da så jeg en enorm fisk oppe. Det var igrunn nesten verdt hele dagen for min del. Denne var STOR og jeg tror jaggu den tok en frosk ;D

 

Så noen mygg og noen få Marginata, endel biller forøvrig.

Blir fiskefri et par dager pga jobb, vil jo bare fiske men.... Greit å få sett at det finnes stor fisk der.

Sees til fredan bjorni, gleder meg virkelig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som Toggi nevner svært sur vind i dag, og den kom fra alle kanter. Dette gjord fluefisket nesten umulig.Tok mopeden og bellyen og kjørte inn til et lite vann i heia. Ikke et vak å i hele dag så det ble våtfluefiske fra bellyen. Første gang jeg fisket i det vannet, men det blir ikke siste gang. Fikk 3 fine på 760g, 650g og 640g. Det artige var at jeg fikk de på ei flue som er ny for meg. Bandt opp en i går og tok den med i dag. Den datt ut av flueboksen da jeg skulle sette på ei flue og jeg tenkte: "ok, da blir det at jeg starter med deg". Ikke noe dumt valg. Fikk noen tryter på den også.

 

Jepp, den får noen brødre i flueboksen. Takker Robban og Ørreten!

http://fluefiskesiden.no/forum/index.php?topic=9187.120

 

Dro også en tur innom tjernet hvor jeg fikk billespisende fisker her om dagen. Det vaket sparsommelig og jeg satte på en av billene jeg bandt her om kvelden. Jada, den fungerte fikk 2 små.

 

bjorni

Se her ja :) Grattis med fin fangst. Morro å se at flere er i gang.

 

Toggi: Er det ikke spennende å vite at de fine er der. Øker min motivasjon betraktelig!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så absolutt. Jeg satt der med ei lita mygg etter jeg hørte et utrolig plask og så noen vanvittige bølger.

Rett før var det et froske orgie der. Etter det så jeg tre forfjamsete frosk istedenfor fire. Jeg vil tro denne ørreten tok rett og slett en av dem. En av de største vaka jeg har sett i dette vannet.

Fikk litt sjokk siden dagen var så ræva pga elendig vind som aldri ga seg før jeg fisket SØ i natt :P

 

Artig artig! I år skal jeg faktisk ofre meg litt for dette marka jaget, du verden hvor gøy det skal bli.

Det er ikke litt vind for tiden, igår blåste bellyen min ut i vannet ved en kvelds lunsj :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

da er det bare å følge motvinden. sette seg i belly, og la vinden gjøre jobben! dorjing deluxe ;D ;D

 

Hmmm, dorging fra belly er faktisk ikke så dumt. Det er faktisk veldig effektivt. Noen vil sikker reagere og si at dette IKKE er fluefiske. De får mene hva de vil for meg  :). Når det blåser hatter og høy og det eneste du fanger i vinden er deg selv, så er faktisk dette en veldig grei løsning både for å få fisk og ikke minst lokalisere hvor den står.

Spørte eldstemann, som foreløbig bare fisker med haspel, og som har vært i vannet jeg fisket i i går flere ganger, hvor han pleide å få fisk. Svaret var det jeg trodde. På samme sted hvor jeg også fikk fisken.  :)

Har alltid med meg ferdigrigga stenger for tørt og vått i bellyen. Begynner det å vake er det bare å bytte fisketeknikk.

I svært mange vann her i Telemark er ikke problemet overfiske, men at det nesten ikke fiskes i det hele tatt lengre. I disse vannene settes stor fisk tilbake og mindre fisk kakkes.

Bellyfiske er dessuten god trim for gamle lårmuskler  ;D ;D

 

bjorni

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...