Gjest staffan@epost.no Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 http://www.drytech.no/realturmat/ .....disse har 12 retter.....jeg hadde gått for fiskerettene og tørrfisken jeg maser om.....ved siden nudler og ......siden det ikke er mere enn drøye timen å gå så kan du ha med deg litt godteri som spekemat.....holder lenge sa det er salt, salt er forøvrig viktig...... denne er vel viktig http://home.online.no/~oe-aase/turmat.htm Gunnar bingen er en rev på tur......på glommaguiden la han ut denne, rull ned http://glommaguiden.esdivad.com/viewtopic.php?t=286&sid=4910133f3e6ff32e35482ff22dd55912 tror du må glemme at det på død og liv skal være supergodt dersom du skal bære Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
moonfisher Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Ang. drytech, eller real turmat som det også heter. Et av de beste måltidene jeg noensinne har spist var en kyllingkurry fra real. Storfegryta og lapsgaus smaker stort sett det samme, men er gode. Det er stort sett disse jeg kjøper. Et par posesupper, gjerne med litt kjøttpølse i. Litt elg/reinsdyrpølse og spekemat er et must for meg. Potetmosen MED melk er god å ha. Tilsett kun vann. Til avveksling "boil in bag" hurtigris. Ikke voldsomt godt, men det er da mat. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
rbk01 Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Det er spennende å se hva andre bruker til turmat – fin tråd dette. Jeg foretrekker å få ett godt og variert kosthold selv om jeg er på tur. Det jeg prøver å unngå, er å bære med på vann, da vann er det mer enn nok av ute i naturen. Jeg bruker konsekvent bremykt som smør da dette også er utmerket til steking og blir ikke steinhardt selv om det blir litt kaldt. Lettmargarin er fullstendig ubrukbart til steking. Litt kos skal man også ha og ut fra prinsippet at vi skal bære minst mulig vann, blir det helst dram av ett eller annet slag. Selv med ei slik liste utgjør maten under 20% av vekta på det vi tar med oss og tilsvarer ca 800 gram per mann per dag. Da kan vi leve litt som konger i fem dager. Middagen siste dagen, tar vi på hjemveien når vi har kommet ned fra fjellet. Dette er ei oppskrift vi har brukt i flere år og som vi synes fungerer utmerket. Etter som det kan variere litt med antall deltakere, har jeg lista liggende på Excel slik at jeg kan gjøre evalueringer fra år til år. Der har jeg lista over alt utstyr vi tar med fra år til år. Dette er hva vi tar med av mat for tre mann i fem dager: Middag 1 Ferdigstekte kjøttkaker 900 Middag 2 Selvfisket fisk Middag 3 Kjøtt og pasta 800 Middag 4 Toro fiskesuppe med fisk fanget fisk Og litt fløte 300 Middag 5 Reservemiddag(lettkokte havregryn) om fisket skulle svikte helt 500 Potetmos i pose, alt. fløtegratinert i pose og tørrmelk 300 2x6 pk med egg 1000 Fløte/rømme (alltid godt til fisk og suppe etc) 3x3dl 900 Bacon 500 Frokostblanding tørket kjøtt. El.l 900 Suppeposer, ertestuing Toro 500 Smør, Bremykt 400 Div. pålegg. Ferdigskåret ost, spekepølse 1250 Kaffe, sukker, salt, krydder 750 Sjokolade, nøtter, tørket frukt, dram (kan sløyfes) 3000 3 brød, grovbrød 1700 Til sammen 12300 eller 12,3 kg Det blei litt rotete etter som jeg kopierte fra Word. Jens Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
LAzyLeif Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 er no vel litt tungt å bære med seg 12 kg mat? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
lassekr Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Et av de beste måltidene jeg noensinne har spist var en kyllingkurry fra real. Håper du kødder ellers burde du utfordre mathorisonten din betraktelig.. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest erland fjell Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Alt som er på tube holder seg bra i varmen, majones inngår fast hos meg, og gjør seg med omtrent all stekt fisk, også den som ble til overs fra middagen i går. Kaviar er som regel med også. Tubeost gikk jeg jeg lei av for lenge siden. Honning liker alle, og har ubegrenset holdbarhet, fine saker både på brødskiva og i havregrøten. Har hatt med havrekjeks (Kavli - Sibas) i runde plastbokser de siste årene. En pakke ferdige brunostskiver går bra sammen med disse. Prim er fint, som regel blir det karamellprim....snadder til kaffen... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sailfish Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Legg merke til at det er for en fem-dagers tur til tre mann, dvs. 4 kg på hver er no vel litt tungt å bære med seg 12 kg mat? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 15. mai 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Dere vet de sikkert men egg er fint å knekke hjemme å putte på ei flaske. Du får ikke hel plomme med det går bra. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Lars Mathisen Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Legg merke til at det er for en fem-dagers tur til tre mann, dvs. 4 kg på hver er no vel litt tungt å bære med seg 12 kg mat? 4 kg høres meget drøyt ut... Selv storkoser jeg meg i fem dager med under halvparten :-) (Nei, jeg er ikke småspist...). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sailfish Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Hadde vært flott å se din liste til en ukestur med lite gåing Legg merke til at det er for en fem-dagers tur til tre mann, dvs. 4 kg på hver er no vel litt tungt å bære med seg 12 kg mat? 4 kg høres meget drøyt ut... Selv storkoser jeg meg i fem dager med under halvparten :-) (Nei, jeg er ikke småspist...). Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Vidar Langerud Skrevet 15. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 15. mai 2009 Etter noen dager med drytech og fisk, er pannekaker utrolig deilig. Pleier å ha med et par poser som bare blandes med vann i en frysepose, og er så klar til steking. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Sailfish Skrevet 16. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 16. mai 2009 Ikke dumt! Etter noen dager med drytech og fisk, er pannekaker utrolig deilig. Pleier å ha med et par poser som bare blandes med vann i en frysepose, og er så klar til steking. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest erland fjell Skrevet 16. mai 2009 Rapporter Del Skrevet 16. mai 2009 Anbefaler en skikkelig matboks, jeg bruker en av merke Curver på 30x20x13 med tett lokk, stuer sammen mest mulig der. Da slipper man ihjelklemt mat som tyter utover i alle retninger, tror den bidrar til holdbarheten også, renslighet og sånt blir enklere. Og hindrer matsøl i sekken. Mange gode argumenter her...Poenget er at den passer i horisontal stilling nede i sekken, og ikke har skarpe hjører og kanter som gnager. Ellers er erfarngen at det er de mest elvfølgelige tingene det er lettest å glemme, kopp, skje, ev. boksåpner, salt, slike ting. Ikke minst fyrstkker... Ha i hvert fall med to kniver, har hørt om folk på langtur som har mistet kniven i elvedypet, og da blir ting trasige.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Oddvarn Skrevet 3. juni 2009 Rapporter Del Skrevet 3. juni 2009 Ser G-sport annonserer billig tørrfôr. 19,- for en storfegryte er ikke verst, selv med porto! http://www.gsport.no/Misc/Product/?utm_source=MNO&utm_medium=468*400_B&utm_campaign=SM23&productid=704993(BC_7) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
AAL Skrevet 3. juni 2009 Rapporter Del Skrevet 3. juni 2009 Ang. det å knuse egg og ha det på flaske. Hvor lenge holder dette seg? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Trond Kjærstad Skrevet 3. juni 2009 Rapporter Del Skrevet 3. juni 2009 Dette er en av de beste trådene i år så langt. Knekke egg å ha de på flaske er kreativt, men jeg er veldig usikker på holdbarheten. Uknekket har egget verdens beste emballering. Knekket er det fra faglig ståsted langt mer utsatt for bederving. Lagringstemperaturen og hygiene bestemmer alt. For kortere turer går det sikkert bra. Men som den gamle kollegaen min på salg sa når han fikk spørsmålet "Hvor lang holdbarhet får jeg når jeg pakker sånn og slik"; "Pakker du gråstein holder det i 100 år". M.a.o umulig å gi noe fasitsvar på dette, men jeg hadde vært forsiktig etter 1 dag i varm sekk. Nei drit og dra....forresten det hadde vært kjipt midt inne på vidda. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest storfemti Skrevet 3. juni 2009 Rapporter Del Skrevet 3. juni 2009 På våre turer, bruker vi å pakke all mat som bør oppbevares kjøling ned i en liten kjølebag alla coca cola type sammen med et kjøleelement. Holder maten kald til du pakker den ut Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 4. juni 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 4. juni 2009 Ang. det å knuse egg og ha det på flaske. Hvor lenge holder dette seg? Har bare gjort det på helgeturer så jeg vet ikke. Hvor ofte blir folk syke av matforgiftning på tur? Det tror jeg ikke er ofte selv om tingene ikke er kjørt igjennom oppvaskmaskin. Ting holder seg nok mye bedre en vi tror? Ei helg går i alle fall fint. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 17. august 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 17. august 2009 Prøvde ut og steike brød inne på fjellet i sommer. Vann-litt salt og litt sukker pluss litt smør ble varmet fingervarmt i gryta og oppi med mel og ei pakke tørrgjær. Lot det stå og heve en stund før jeg laget brødene så de lignet på nanbrød og stekte de i panna med alu,folie over. KJÆMPEGODT Var virkelig et kjærkomment innslag i dietten Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Per Moen Skrevet 18. august 2009 Rapporter Del Skrevet 18. august 2009 Ett gott bröd kan man enkelt grädda på Trangiaköket. Blanda 2.5 dl vetemjöl, 1.5 tsk bakpulver, 0.5 dl strösocker,2 msk torrmjölkspulver, 0.5 tsk kardemumma. Lägg allt i en mixer och tillsätt ca 25 g margarin - kör tills du har en smulig blandning.Förvara detta i en kraftig plastpåse.Detta gör du hemma. När det är dags att baka tillsätter du ca 0.5 dl vatten i påsen , lite i taget och knådar tills du får en hygglig deg. Tag ur påsen och dela den i 4 delar, platta ut dem och grädda dem i stekpannan tills de blir ljusbruna- vänd dem en gång. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 18. august 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 18. august 2009 Ett gott bröd kan man enkelt grädda på Trangiaköket. Blanda 2.5 dl vetemjöl, 1.5 tsk bakpulver, 0.5 dl strösocker,2 msk torrmjölkspulver, 0.5 tsk kardemumma. Lägg allt i en mixer och tillsätt ca 25 g margarin - kör tills du har en smulig blandning.Förvara detta i en kraftig plastpåse.Detta gör du hemma. När det är dags att baka tillsätter du ca 0.5 dl vatten i påsen , lite i taget och knådar tills du får en hygglig deg. Tag ur påsen och dela den i 4 delar, platta ut dem och grädda dem i stekpannan tills de blir ljusbruna- vänd dem en gång. Ingenting salt? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Per Moen Skrevet 18. august 2009 Rapporter Del Skrevet 18. august 2009 Ett gott bröd kan man enkelt grädda på Trangiaköket. Blanda 2.5 dl vetemjöl, 1.5 tsk bakpulver, 0.5 dl strösocker,2 msk torrmjölkspulver, 0.5 tsk kardemumma. Lägg allt i en mixer och tillsätt ca 25 g margarin - kör tills du har en smulig blandning.Förvara detta i en kraftig plastpåse.Detta gör du hemma. När det är dags att baka tillsätter du ca 0.5 dl vatten i påsen , lite i taget och knådar tills du får en hygglig deg. Tag ur påsen och dela den i 4 delar, platta ut dem och grädda dem i stekpannan tills de blir ljusbruna- vänd dem en gång. Ingenting salt? Gott observerat Ruffen,klart vi skal ha salt i! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Gjest Per Moen Skrevet 18. august 2009 Rapporter Del Skrevet 18. august 2009 Här finn det en bok med recept. http://www.boksson.se/vildmarksmat-la-annika,9789197554343.html Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Haga Skrevet 19. august 2009 Rapporter Del Skrevet 19. august 2009 For langturer (fem-seks dager og oppover) uten mulighet for proviantering har jeg gode erfaringer med å tørke mat på egenhånd på forhånd. Det blir VELDIG mye billigere enn drytech, og variasjonsmulighetene er langt større. Både kjøtt (les: ulike typer kjøttdeig) og grønnsaker kan tørkes. Det tar litt tid, men er verdt det Kjøttdeig stiekes og krydres godt først, og får så minst seks timer (avhenger helt av type steikeovn, varmluft er raskest) på 80 grader med litt åpen dør i steikeovn. Kjøttdeigen bres ut over et steikebrett før tørking. Magre varianter gir best resultat (for eksempel svinekjøttdeig). Grønnsaker er enklere, de deles opp i små/ tynne biter, bres utover steikebrett og steikes på rundt 80 grader i steikeovn til de er knusktørre. Gulrøtter, purre, løk og brokkoli gir gode resultater. Hvis maten er ordentlig tørket holder den seg veldig lenge - i alle fall over en måned. Det er lurt å dele opp i porsjonspakker på forhånd. Maten må legges i bløt litt før bruk, eller kokes litt lenge. Kombineres med gryter eller suppeposer. Couscous er glimrende som tilbehør, er lett og tar lite plass. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Ruffen Skrevet 19. august 2009 Forfatter Rapporter Del Skrevet 19. august 2009 Dette skal jeg teste Synes 80 grader høres litt mye ut? Jeg får prøve og se. Har tørket en del sopp og da gjør jeg det på samme måte men litt lavere temp. Takk for tips Ps:jeg spyr snart av synet av en real turmat pose Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg