Gå til innhold

Det er vel ikke lenge igjen til all laksen er utrtyddet


Jan_Haukaas

Anbefalte innlegg

  • Svar 302
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Er det ikke så at individer som står på rødlisten over arter som er truet av utryddelse skal vernes. I så tilfelle bør det settes i gang strenge krav til de som måtte drive med virksomheter som truer disse og må derfor begrense sin virksomhet. Det er jo slik ellers i samfunnet.

Magne Fjellstad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det ikke så at individer som står på rødlisten over arter som er truet av utryddelse skal vernes. I så tilfelle bør det settes i gang strenge krav til de som måtte drive med virksomheter som truer disse og må derfor begrense sin virksomhet. Det er jo slik ellers i samfunnet.

Magne Fjellstad.

Skulle jo tro loven sa litt om dette ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Intressant artikkel dette, men om dette er metoden kan en jo vurdere.  Men det jeg syntes var mest intressant var avsnittet FJERNER UTSLIPP.  Så kan en jo spørre seg om bonden oppi lia ved ei lita elv hadde fått lov å slippe litt kumøkk ut på jordet ned mot elva.  Var vel noen som satte kjepper i hjula for bekken til skipsreder og laksefisker Fredriksen i våres, og det var vel noen som syntes det var skikkelig dritt.  Lukta vel dritt ved hotellet der å...mange missnøyde der.  Men slippe fiskedritten ++ rett ut i havet under merene,..nei det lukter ikke så da er vel alt i orden.  Nei denne oppdrettsnæringa tar seg til rette så det holder.  Vanlige lover og regler gjelder ikke der.

se denne:

http://www.tv2nyhetene.no/magasinet/kan-ha-loesningen-paa-laksekrisen-3045336.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdrettsfirmaet, hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen eier 11 prosent, kan få dagbøter på over en kvart million kroner.

http://e24.no/makro-og-politikk/article3411034.ece#af

- Jeg synes dette varselet om tvangsmulkt er unødvendig av Mattilsynet, for å være ærlig. Den offensiven mot lakselus vi har satt inn de siste dagene har vært planlagt i lengre tid, og i samråd med Mattilsynet. Jeg skjønner derfor ikke hvorfor de sender ut dette, sier daglig leder Finn Sinkaberg til DN.   :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

sakset fra adressa.no

POLITIKERE/ NÆR FAMILIE MED EIERINTERESSER I HAVBRUK.

Innsendt av SYK- LUSET OPPDRETTSLAKS., 08.12.2009 13:15:48

Takk Janne Sollie for at du er modig og står opp mot det "bukken til havresekk-styrte- regime" av norsk habvbruksnæring.

Etter å ha fulgt næringen tett siden 80- tallet, er konklusjonen klar. Havbruksnæringen styres uten krav til miljøtiltak. Våre fjorder er en gigantisk septiktank for kloakk, medisiner/ antibiotika, kjemikalier/ lusmiddel og miljøgiften kobber. Villaks og annen villfisk utryddes "i takt med" den økende inntjening i havbruksnæringen.

Slik jeg ser det er det arbeidsgiverorganisasjonen til oppdetterene FHL sammen med statens oppdrettsselskap Cermaq/ Ewos som har styrt Fiskeri og Kystdepartementet de senere år..,og ikke omvendt.Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen var styreformann i FHL i 2006, det verste året for rømming ifølge mediene. Sykdommer og lakselus var ute av kontroll, og næringen hadde dårlig økonomi det året. Fiskeriministeren ble i 2008 valgt inn i styret til Havforskningsinstituttet sammen med blant annet Fiskeridirektøren, som har det felles med Fiskeriministeren at hun har hatt en større rømming i år. Som øverste sjef for Fiskeridirektoratet er det hun som har ansvaret for at "fiskeriministeres rømming" blir etterforsket på en seriøs måte. Hvem skal etterforske Fiskeridirektørens rømming?

Med de selvforskylte sykdommene og lakselusen på grunn av en altfor stor og tett produksjon, og med årtiers mistenkelig rømming, var det mildt sagt "provoserende" at det ble ansatt en fiskeriminister som har vært "innom de fleste steder" som angår havbruk..,som feks Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). "Pengestrømmen" fra Fiskeri og kystdepartementet/ fiskeriministeren kan nå feks gå til Havforskningsinstituttet som forsker på de selvforskylte sykdommene/ lakselusen. Altså vil også fiskeriministerens eget anlegg nyte godt av "statsstøtten for å utrydde villaksen". Som styremedlem ved Havforskningsinstituttet kan hun ta imot sine egne bevilgninger ? (Hun står fremdeles oppført i styret til Havforskningsinstituttet på nettsiden til instituttet). "Bukken og havresekkstyre" i norsk havbruksnæring er vel den viktigste debatten dersom man skal få slutt på "galskapen" som skjer i våre fjorder og vassdrag. At en rekke politikere/ nær familie har eierforhold/ aksjer i norsk havbruksnæring. Dette gjør ikke en slik debatt mindre viktig. Det sitter en rekke personer "rundt i dette nettverket" som burde vært innhabile.

Skal disse få utrydde villaksen og sjøørreten for egen økonomisk vinning. Det er det saken gjelder.

Landbruksminister Lars Peder Brekk sin bror er styreformann i selskapet til fiskeriminsteren som er anmeldt for "sin lakselus" og "sin rømming". Lars Peder Brekk og Erna Solberg har det til felles at han har en bror og hun har en søster som har meget sentrale personer i norsk havbruksnæring.

Før valget sa Erne Solberg (H) at hun ville ta makt fra DN og fra Fylkesmennene der en finner fylkesmannens miljøvernavdelinger. Dette sa hun like etter at Janne Sollie DN modig hadde "stått opp" å forsvart villaksen/ villfisken fra total utryddelse i våre fjorder. Søsteren til Erna Solberg som er direktør i John Fredriksens Marine Harvest var vel neppe lei seg for det. Din bror og fiskeriministeren Lars Peder Brekk.., er vel neppe lei seg for "dine utfall" mot den modige direktøren i DN som forteller sannheten om havbruksnæringens utryddelse av villaksen/ villfisken.

Som finansminister har vi Sigbjørn Johnsen som var styreformann Cermaq/ "i statens utryddelse av villfisken i Chile". Han "kom hjem" sammen med John Fredriksen/ Marine Harvest til Helga Pedersen som hadde "banet vei" for videre vekst i Norge med sine 65 nye konsesjoner og med en økning av produksjonen i eksisterende anlegg med 5%. KONTROLLERT BÆREKAFT VEKST kalte hun "frekt og freidig" dette. I bakgrunnen "spøker" tidligere fiskeriminister Karl Eirik Schøtt Pedersen

Problemet for villaksen og annen villfisk i Norge er at det idag er så mange politikere/ nær familie som tjener penger på/ av havbruk, at villaksen/ villfisken er dømt til å bli utryddet dersom ikke sannheten til Janne Sollie ved DN får gjennomslagskraft.

En statsekretær har dokumenterte denne «destruktive» miljø og ressurs-politikk:

BT 16 02 07, sitat: «I fjor rømde nesten ein kvart million marin fisk, mesteparten torsk» - «Statssekretær Anne Kari Opsal i Fiskeridepartementet vil ikkje sette grenser for veksten i torskeoppdrett- ein må løyse problema undervegs, seier Opsal», sitat slutt.

Først vekst og utryddelse av de ville fiskeressurser.., så «problemløysing»» for økonomien i havbruk. «Monster- oppdrettstorsken» som idag svømmer fri i våre fjorder og kan utrydde villtorsken genetisk slik mange villaks- stammer har blitt.., er resultat av denne «løyse- problema- undervegs- politikken» som har pågått siden havbruk ble næring! Den resistente lakselusen er også resultat av denne politikken.

Når næringen så er i ferd med å utrydde seg selv har politikeren med eierinteresser i havbruk muligheter til å "stikke et sugerør" inn i staskassen, for å redde egen økonomi etter sine ødeleggelser. Det bevilges penger til Havforskningsinstituttet for å forske på de selforskyldte sykdommene og lakslusen. Slik har alltid havbruksnæringen vært organisert.

POLITIKERE SOM SIER DE TAR KLIMANDRINGENE PÅ ALVOR UTRYDDER NORSK NATUR RASKERE ENN DET KLIMAENDRINGENE KLARER.

Så et lite eventyr:

ET LAKSEEVENTYR- EN «BETROELSE» FRA VILLAKSEN OG OPPDRETTSLAKSEN.

Det var engang en villaks. Blank og fin vandret vi som villaks- unger ut fra elven der vi var født. Smolt het vi da. Vi vandret ut på de store hav der vi fant rikelig med mat. I store stimer kom vi tilbake til vår elv, blank, vakker og spenstig. Vi hadde ofte en venn med til elven. Lakselus het vennen. Kanskje hadde vi noen ganger 2 og 3 slike venner med oss. Inne i elven forlot luse- vennene oss. Vi vandret til våre høler i elven der nye unger ble født. Parr het ungene våre. Etter 3-4 år var våre barn blitt smolt, blank og fin. En ny generasjons av oss vandret mot havet. Dette hadde vi villakser holdt på med i tusener av år. Derfor var vi så sterke. Å vandre over stor havområder og forsere fosser og stryk i elvene hadde gitt oss enorme krefter.

For noen år tilbake så vi på vår vandring ut fra elvene at det var stengt noen fisker inne i noen merder. Fiskene sa de het oppdrettslaks, og fortalte at de hadde det vondt. De var syke og hadde store smerter etter å ha blitt angrepet av enorme mengder lus. Vi så lusen komme mot oss og forsøkte å flykte. Mange av oss små døde på vei mot havet etter å ha blitt spist opp av lusen som fylte oss. 2- 3 lus hadde alltid vært våre venner. Nå ble de våre fiender.

Da vi kom tilbake til våre elver og høler der vi var født for å gyte, kom det årlig stadig flere av disse oppdrettslaksene opp i hølene til oss. De begynte med tilnærmelser, vi likte dårlig. Oppdrettslaksene var både feit og dvask. Syk var de også og var full av lakselus som hadde spist seg inn til beinet på den stakkars fisken. Oppdrettslaksene brukte sine siste krefter på å parre seg med oss. Vi fikk unger som oppførte seg merkelig. Mange av oss døde før gyting, etter å ha blitt smittet av de dødelige sykdommene oppdrettslaksen bar med seg.

Etterhvert som årene gikk og vi stadig fikk flere besøk av den syke oppdrettslaksen, ble ungen våre stadig svakere. Noen av oss døde som parr i elven. De fleste av oss døde på vei mot havet etter å ha blitt angrepet av lakselus fra oppdrettsanleggene. De av oss som kom tilbake til elven på ny gytevandring hadde mistet så mye styrke etter å ha fått genene til den bevegelseshemmede oppdrettslaksen «i oss».., at vi ikke hadde krefter til å nå vår gyte-høl øverst i eleven. Der vi utmattet måtte stanse i elven, parret vi oss igjen med en syk oppdrettslaks. Vi forsto da at vi villakser som hadde utviklet vår spenst og styrke gjennom tusener av år var i ferd med å bli utryddet av menneskenes oppdrettslaks. Vi var som oppdrettslaksen blitt en «bevegelseshemmet stimfisk».

Oppdrettslaksen har fortalte at det hos menneskene er noe som heter penger. Det gjør menneskene grådige og «syke». Derfor må vi oppdrettslakser leve så tett at 18 millioner av oss årlig dør av sykdommer, lakselus, kjøttsår og etter å ha fått revet ut øynene etter kamp oss imellom. Noen av oss har greidd å rømme, og fint var det. De fleste av oss er imidlertid blitt så syke og så fulle av lakselus, at hun som eide oss ikke ville ha oss i anlegget lenger. Derfor «kom vi fri». På fjorden spiser vi oss gode og mette på småfisk av torsk, lyr, lange og kanskje en hummerunge i tillegg.., nam nam. Det er årlig 1-3 millioner av oss som er fri, så nå begynner det å mangle mat/ villfisk i fjorden. Får kanskje ta en tur under et oppdrettsanlegg å spise noe medisin- for der, sammen med de få villfisken som er igjen i fjorden. Bare synd at vi får i oss antibiotika, kjemikalier og kloakk i tillegg. Villfisk vi har snakket med, har plutselig blitt syke etter at de hilste på oss. Beklager at dere måtte dø av våre sykdommer . Vi som har overlevd har vandret til elvene der villaksen tidligere levde. Litt «gyte-gøy» før vi dør er ikke å forakte.

Hun som eide oss og som påførte oss lusen som spiser oss opp, seier idag stadig: «jeg uttaler meg bare som fiskeriminister». Hun har fortalt oss at hun nå er blitt bestevenn med en godslig mann som stadig sier P-Æ-Æ-N-G. Han har drevet konsentrasjonsleir for våre oppdretts- brødre i Chile, sammen med en mer rund og streng utgave av menneskene. Han sier stadig «aksjekurser». Etter at de to hadde fått nok «p-æ-æ-n-g», gasset de våre brødre i sin egen drit i Chile, og dro til Norge. Sykdommer og lakselus som våre fangevokterne påførte våre lakse-brødre i Chile, gjorde at vi oppdrettslakser i Norge nå er enerådende i markedet. Ennå mer «p-æ-æ-n-g» til den godslige, til den runde og strenge og til hun som sier at hun bare uttaler seg som fiskeriminister. En dame som sier bærekraftig næring så ofte at en skulle tro at hun stammet, har nå invitert den godslige og den strenge og runde til Norge for å sette oss oppdrettslaks i en ennå tettere konsentrasjonsleir. Vi har hørt at hun som stammer har klar 65 nye konsesjoner til de to. Hun har også fortalt at vi som bor her i tillegg skal få besøk av 5% med nye brødre i konsentrasjonsleiren. Det er urettferdig. Vi blir jo alt gasset i egen drit idag. Hvorfor skal da han med p-æ-æ-n-g, han runde og strenge, og hun som sier hun bare uttaler seg som fiskeriminister, få tilføre oss ennå mer gass i vårt gasskammer?

Hjelp vi dør i egen drit!

Snipp snapp snute snart er 1000- års lakseeventyr ute!

JAHN HELLE.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte på en ting jeg da. For aner meg at ved siden av å ha en fiskeriminister med så sterke bånd til oppdrettsnæringen, så har denne næringen nok endel lobbyvirksomhet gåendes. Penga som rår. For å få med Ola og Kari nordmann, Se og Hør lesere som de/vi er. Hva med å få med noen kjendiser på vår side. Da følger nok media bedre opp, og det er nok en større sjangs for at menig mann får det med seg. Tenker litt på bl.a. Vegard Heggem og Bjørn Rune Gjelsten. Disse to vet jeg jo er inne i laksemiljøet og er på "vår" side. Ikke vet jeg. Men, kanskje noen som kjenner noen av disse, eller andre kjente annsikt og kan høre med de om de kan bli med og fronte dette? Fronte at laks ikke bare er arbeidsplasser men norsk arv, kultur osv. Sette et annsikt på oss fritidsfiskere og villaksen.

Any thoughts?

*red. rettet litt*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte på en ting jeg da. For aner meg at ved siden av å ha en fiskeriminister med så sterke bånd til oppdrettsnæringen, så har denne næringen nok endel lobbyvirksomhet gåendes. Penga som rår. For å få med Ola og Kari nordmann, Se og Hør lesere som de/vi er. Hva med å få med noen kjendiser på vår side. Da følger nok media bedre opp, og det er nok en større sjangs for at menig mann får det med seg. Tenker litt på bl.a. Vegard Heggem og Bjørn Rune Gjelsten. Disse to vet jeg jo er inne i laksemiljøet og er på "vår" side. Ikke vet jeg. Men, kanskje noen som kjenner noen av disse, eller andre kjente annsikt og kan høre med de om de kan bli med og fronte dette? Fronte at laks ikke bare er arbeidsplasser men norsk arv, kultur osv.

Any thoughts?

Vegard Heggem arbeider ihvertfall aktivt med dette allerede og var jo også med i den artikkelen om Frøya ordføreren. Det fine med Vegard er at han tørr å si hva han mener om denne saken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider


×
×
  • Opprett ny...