Børge Skrevet 11. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 11. juni 2013 Heia Norge! http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/06/11/norge-padriver-tillate-mer-gift-i-laksefor Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Demir Ligonja Skrevet 11. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 11. juni 2013 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Flemming Skrevet 11. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 11. juni 2013 Jeg så de fleste nyhetsinnslag på NRK og TV2 i går kveld.. De samme svarene fra Fiskeriministeren gang på gang! Hun vrir seg på politikervis unna ved å si at "jo, men vi kan jo ikke slutte å spise fisk..". Det er da for søren ikke snakk om å slutte å spise fisk!!! Det er kun snakk om å kutte ut oppdrettslaks, og heller spise makrell, sei, torsk, hyse, lange, kveite og alt det andre vi kan få fra havet.. Jeg blir så heitrande forbanna!! (Avisene skriver ikke et ord om at villfisken lider av rømninger, lakselus osv. Også irriterende!) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Eirik Rusten Skrevet 11. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 11. juni 2013 De samme svarene fra Fiskeriministeren gang på gang! Hun vrir seg på politikervis unna ved å si at "jo, men vi kan jo ikke slutte å spise fisk..". Det er da for søren ikke snakk om å slutte å spise fisk!!! Det er kun snakk om å kutte ut oppdrettslaks, og heller spise makrell, sei, torsk, hyse, lange, kveite og alt det andre vi kan få fra havet.. Samme fra mattilsynet var det vel; "de positive gevinstene ved å spise fisk overgår de negative (mtp gift-innhold)". Det finnes vel annen fisk enn oppdrettslaks...... Eirik Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Børge Skrevet 11. juni 2013 Forfatter Rapporter Del Skrevet 11. juni 2013 Sendte tips om det til flere svenske og danske aviser jeg. Skulle vel sendt det til Russland, Japan Og Kina og, men tror ikke de leser så mye norsk så det gjør no ;-) Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Tore M. Nilsen Skrevet 11. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 11. juni 2013 http://oppdrett.wordpress.com/2013/06/01/absolutt-ikke-kosher-absolutely-not-kosher/ Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Knut R. Skåre Skrevet 28. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 28. juni 2013 Heia Norge! http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/06/11/norge-padriver-tillate-mer-gift-i-laksefor Ang forbudet mot endosulfan: "- Dette er et viktig steg framover i arbeidet med å stanse spredningen av miljøgifter. Miljøgifter er en global utfordring og derfor er internasjonale reguleringer nødvendig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim." http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/aktuelt/nyheter/2011/plantevernmiddelet-endosulfan-blir-forbu.html?id=641774 "Artig" å se hvordan Miljøverndepartementet kan kjempe i mot bruk samtidig som Firskeridepartementet kjemper for økt bruk Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Torleiv Grøndalen Skrevet 28. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 28. juni 2013 Heia Norge! http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/06/11/norge-padriver-tillate-mer-gift-i-laksefor Ang forbudet mot endosulfan: "- Dette er et viktig steg framover i arbeidet med å stanse spredningen av miljøgifter. Miljøgifter er en global utfordring og derfor er internasjonale reguleringer nødvendig, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim." http://www.regjeringen.no/nb/dep/md/aktuelt/nyheter/2011/plantevernmiddelet-endosulfan-blir-forbu.html?id=641774 "Artig" å se hvordan Miljøverndepartementet kan kjempe i mot bruk samtidig som Firskeridepartementet kjemper for økt bruk Du snakker.... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Flemming Skrevet 28. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 28. juni 2013 Sjekk dagens: http://e24.no/naeringsliv/norsk-oppdrettsfisk-slipper-ut-store-mengder-kloakk/20940586 Og denne bør sees: > Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
alexxx Skrevet 28. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 28. juni 2013 Dagens fra 2010 ja... Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Knut Adolfsen Skrevet 28. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 28. juni 2013 Minst like aktuell i dag som for tre år siden, men de fleste vil dessverre heller stikke hodet ned i gørra enn det å innse at dette er et problem som må løses. Løsningene finnes men ingen vil sette krav til rensing. Havet er for dem en helt grei søppelfylling. Friluftsfjorden! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Knut Adolfsen Skrevet 28. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 28. juni 2013 Eller denne http://www.nrk.no/ytring/vi-kan-lose-lakseknuten_-1.11103749 Friluftsfjorden! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Juvis Skrevet 29. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 29. juni 2013 Heia Norge! http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/06/11/norge-padriver-tillate-mer-gift-i-laksefor Enten så er dette tidenes værste og største drittpakke, ellers så snakker vi om den sykeste og mest morbide bransjen/produktet som er skapt på norsk jord noensinne. Steng ned hele dritten sammen med revefarmene på land. Så slipper vi også situasjoner med gale oppsynsmenn som renner turistbåter i senk (håper fyren får ett par år for drapsforsøket...). Hei og hopp! Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
bjorni Skrevet 29. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 29. juni 2013 "Kanskje er det på tide at oppdrettsmillionæren i statsrådstolen i Fiskeri- og kystdepartementet blir byttet ut?" Ja, det er på tide. Vi, Norges innbyggere, kan ikke være bekjent av tilstander som dette. bjorni Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nils Kvisgaard Skrevet 30. juni 2013 Rapporter Del Skrevet 30. juni 2013 Folkehelseinstituttet forlanger rensing av oppdrettsfor: http://mobil.dn.no/article707461.ece?REF=dispatched Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
moonfisher Skrevet 3. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 3. juli 2013 Jeg ser stadig at det er endel misforståelser ute og går rundt dette med giftstoffer i fisk. Som "fagmann" må jeg nesten opplyse om at det (dog med unntak av plantevernmiddelet endosulfan) ikke er mer miljøgifter i oppdrettslaks enn det er i villaks, makrell og andre fiskearter med høyt fettinnhold. I mager fisk som torsk vil stoffene i hovedsak samles i de fettholdige organene som lever (og dermed er nivåene i torskelever høye). Etter at produsentene begynte å blande inn vegetabilske produkter i foret har innholdet miljøgifter i oppdrettslaks gått endel ned (iflg. de nyeste analysedataene som ligger på NIFES' nettsider), men utgjør fremdeles den største kilden til en ganske stor mengde miljøgifter for mennesker. Makrell vil nok inneholde minst like mye, hvis ikke mer av miljøgifter som dioxiner, PCB og bromerte flammehemmere, og kveite er kjent å inneholde mye kvikksølv.... Ferskvannsfisk inneholder generelt mye mindre dioxin, PCB og andre fettløselige miljøgifter, men har et mye høyere innhold kvikksølv (i form av metylkvikksølv) som nok utgjør en mye høyere risiko for folks helse. Om denne eksponeringen virkelig har noen helseeffekt på oss er usikkert og det er mye uenighet om dette i forskermiljøer. At omega-3 er veldig gunstig for både hjerneutvikling og hjerte er det ingen tvil om, men den klart beste kilden for dette er jo tran som alle gode nordmenn selvfølgelig tar hver dag. Tran, iallefall fra de anerkjente norske produsentene er renset for disse stoffene (ellers ville det blitt behandlet som farlig avfall) og er en ren trygg kilde. Primært er dette et moralsk spørsmål slik jeg ser det. Det er såre enkelt å rense fiskeoljene som brukes i lakseforet, men vil føre til at laksen blir noen kroner dyrere pr kilo. Teknologien er på plass og all fiskeolje til human bruk blir renset. Resultatet ville vært en ren fisk, og all usikkerhet rundt potensielle skadeeffekter ville vært borte. Det kan nesten virke som om næringen har samme holdning til å innrømme at innhold av miljøgifter er et problem som bilbransjen hadde med i innføre bilbelter i sin tid siden det ville kunne gjøre inntrykk av at bilene deres var utrygge. Bare for å presisere: Jeg vet ikke noe om restverdier av endosulfan i laks (sannsynligvis er det nok veldig lave restmengder i fisken), ei heller noe om endosulfans giftighet. Det er dog en grunn til at det ikke lenger er tillatt i EU og kun brukes av enkelte utviklingsland. Kjetil Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nils Kvisgaard Skrevet 3. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 3. juli 2013 Hvis man ser på konsumet per husholdning, er det ingen av de andre fete fiskeartene som er i nærheten av å komme opp i samme mengde som oppdrettslaks. Oppdrettsnæringen sier vel at hver nordmann i snitt spiser 8 kg oppdrettslaks årlig. Nå vet jeg ikke hvor de har dette tallet fra, men når vi vet at oppdrettslaksen langt på vei inneholder flest og mest POP`er (23 av 25) (Persistente organiske miljøgifter) av matvarene våre, og vi også vet at dette akkumuleres i kroppen og har en lang biologisk halveringstid, så er det liten tvil om at dette vil gi en samfunnsmessig negativ helseeffekt. Karolinska sykehus i Sverige har utført et forskningsprosjekt som viser at kadmium inntatt gjennom kosten medfører ca 4 mrd svenske kroner i økte utgifter som følge av hyppigere forekomst av lårhalsbrudd. Kvinner er mest utsatt for dette, da kadmiumet i høyere "erstatter" jernet i kroppen under menstruasjon. Når vi også vet at 94% av alle giftstoffene mor har akkumulert i barndom, fertil alder, og under graviditet, overføres til fosteret, synes jeg det er en skremmende tanke. Hvordan er statistikken for antall barn som er rammet av AD/HD, autisme, nedsatt IQ? Hva med brystkreft, nyrekreft, testikkelkreft, benkreft? Når fet sjømat generelt inneholder en så stor andel POP`er og tungmetall at folkehelseinstiuttet sier vi bør begrense oss til 2 måltider i uken, så burde dette for all del ikke vært skjøvet under teppet av en salgskåt oppdrettsminister som flyr rundt i barnehager og skoler og fostrer opp barna våre med denne fisken. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
sveinroar Skrevet 3. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 3. juli 2013 "Denne fisken" skjønner du ikke, eller er det sånn at du helst ikke vil skjønne.. Ingen kjøttproduksjon er 100% legit. Eneste man kan spise idag er grønnsaker. Jeg vil ihvertfall mye heller spise laks og annen fisk ,enn svinekjøtt. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nils Kvisgaard Skrevet 3. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 3. juli 2013 Ønsker du heller å diskutere produksjon av svin? Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
sveinroar Skrevet 4. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 4. juli 2013 Jeg vil ikke ha som mål å sværte andre næringer. Jeg mener at det er best å spise en kombinasjon av mange typer mat som folk har gjort i alle år. Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nils Kvisgaard Skrevet 4. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 4. juli 2013 Folk har ikke spist laks eller oppdrettslaks til hverdags året rundt i alle år, skjønner du. Og i hvert fall ikke med de giftverdiene som er i dagens fisk. Jeg leste forresten en interessant artikkel som viste at den gjennomsnittlige reaksjonstiden og IQ i befolkningen har forverret seg ganske kraftig siden den Victorianske tiden. Den kan i hvert fall være grei å lese for oss som er foreldre: http://www.forskning.no/artikler/2013/juni/360003 Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
moonfisher Skrevet 4. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 4. juli 2013 8 kilo laks pr person utgjør et snitt på 150 g pr uke og høres ganske mye ut egentlig, men jeg har ikke noe bedre tall. Vi er nok fort oppe i over 200 POPer, minst, om man skal ta med rubb og rake det er mulig å analysere for, men det gjelder jo oss alle. De aller fleste er selvsagt i svært lave konsentrasjoner. Tviler sterkt på om laks inneholder flere POPer enn andre dyr, men du har helt rett i at den er den største primærkilden for mange POPer. Og ja mange av dem har veldig lang halveringstid i kroppen og akkumuleres opp gjennom årene. Det er akkurat de egenskapen som gjør dem til POPer. Ingen har publisert noe bevis for at den eksponeringen man normal har i dag har noen negativ helseeffekt på oss. Dog finnes det mange studier som viser at disse stoffene kan ha en hel rekke negative effekter, men dette er et spørsmål om doser og følsomhet. Reelle effekter er altså ikke bevist, men er også svært vanskelige å påvise. Mennesket er en svært uegnet organisme å utføre epidemiologiske studier på siden vi gjør så mye rart og lever så lenge... Ikke det at jeg mener at POP'er ikke er potensielt farlige for oss, for all del. Jeg er meget kritisk, men rett skal være rett, og følte jeg måtte formidle noe av min kunnskap om dette med tanke på innhold av POP'er i vill vs oppdrettet fisk og om effekter av disse. Når det gjelder kadmium gikk jeg igjen inn på sjømatdata på NIFES' nettsider, og ser at nivåene i laks ligger godt under grenseverdiene som er satt for akseptabelt inntak, og er helt tilsvarende det som finnes i vill atlantisk torsk. Det er stort sett røykere som blir betydlig eksponert for kadmium og som får dårlig nyrefunksjon av dette. Ellers vet jeg ikke nok om kadmium til å synse noe om inntak gjennom kosthold. Overføring til foster og til barn gjennom morsmelk (norsk morsmelk vill faktisk vært forbudt å selge i Europa grunnet for høyt innhold POP'er!) er lite hyggelig. Det er da også svært mye lite hyggelige stoffer i miljøet vi lever i, og dermed også blir eksponert for som kan mistenkes å gi helt tilsvarende effekter. Brommerte flammehemmere fra PCen din, sofaen din, bilen din, teppene dine, hormonforstyrrende stoffer fra kosmetikk, hermetikk, myggmidler, impregneringsmidler, fluorerte stoffer fra gore tex jakka, vadere, ftalater fra barnas leker og gulvbelegget ditt etc. Lista er meget lang. For ikke å snakke om sukker i kosthold. Og de som røyker kan jo bare holde kjeft. En ny opplysning i denne omgangen med medieskriverier om laks, og som jeg har vært inne og sjekka opp er at dioxininnholdet i oppdrettslaks er godt og vel halvert i forhold til et par år tilbake, så det må jo være gode nyheter i såfall. Jeg gjentar alikevel det jeg sa i forrige innlegg at det eneste riktige fra næringen vil være å rense fiskeoljen de bruker i foret. Det er det eneste moralske riktige, og man ville unngått hele den usikkerheten som er rundt mulige negative helseeffekter av å spise laks. Jeg kan ikke skjønne at det er noe å lure på i det hele tatt. Kjetil Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Nils Kvisgaard Skrevet 5. juli 2013 Rapporter Del Skrevet 5. juli 2013 Helt enig med at foret bør renses. Her er en opplysende artikkel fra økokrim om POP'er i våre matvarer. Oppdrettslaks er langt på vei matvaren med mest og flest POP'er: http://www.okokrim.no/miljokrim/nor/tidligere-utgaver/1_april_2012/artikler/kjemikeren_ordet_helseeffekter_pop Lenke til kommentar Del på andre sider Flere delingsvalg…
Anbefalte innlegg