Jump to content

Utsetting av stor merket ørret i Oslo og Akershus


Pål Hedenstad
 Share

Recommended Posts

Noen som har noen synspunkter på denne praksisen?

 

 

Se også;  

 

Etter hva jeg har forstått, er formålet med å sette ut stor merket fisk å kunne se utviklingen på disse fiskene da man kjenner vekten for de enkelte fiskene ved utsetting. Men det kommer ikke frem på www.markafiske.no. Her presenteres utsetting av stor fisk som noe positivt. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Maяɪus_A_Book

Det virker i dag som at man hele tiden leter etter snarveier til suksess og snarveier til lykke. Det gjenspeiler seg overalt. Nå må man ha garanti om å få stor fisk for å "fenge" nye sportsfiskere sies det. Dette er etter min mening så totalt misforstått, og typisk mentalitet fra cafe latte drikkene normenn som kjøper seg en tur til Kola eller kjøper seg fiskekort i hemsil. Det er lett å dra referanser til verdens eldste yrke. Etter min mening er dette så totalt misforstått. Hvis man ikke må j

Håvard Stubø

Jeg har tidligere i denne tråden brukt ord som "dyreplageri" og "forsøpling" om den økende utsettingen av stor oppdrettsfisk rundt omkring i ørretvassdrag i Norge.   La meg begrunne mitt standpunkt: Når man setter ut stor oppdrettsfisk - for eksempel en fisk på rundt kiloen som har tilbragt hele livet sitt i et kar - i et vanlig norsk ørretvann, mener jeg det er i konflikt med dyrevelferdsloven, slik jeg forstår den. Loven sier altså:   «Dyr i dyrehold kan bare settes ut i naturen for å bli

Øuar

Ja det er det denne debatten behøver og her treffer vi virkelig i hjertet av problemstillinga!   Det er nemlig det at du Jon-Erlend faktisk mener det du mener som er det skumle (Ikke ta dette som noen personlig negativ kritikk!).   Når du ikke lengre må ha noen "romantisk forestilling om at fisken må være vill." så beviser det at du (og garantert mange flere) har blitt overurbanisert og mistet kontakten med naturen. Naturen forvaltes da som Lars Nilssen sa: "som ei lekegring for mennesker" o

Posted Images

Får litt "oppdretts-og -pellets-følelsen". Det er noe kunstig over det hele. Som et rent forskningsprosjekt har det muligens en funksjon, men jeg nekter å tro at det var hovedhensikten bak prosjektet. I såfall skulle vel C&R vært påbudt for de merkede fiskene?

 

Men det er ikke mange årene siden det i en slik konkurranse ville vært utenkelig med C&R. Noe går i riktig retning, uten at prosjektet smaker noe mindre pellets som følge av det...

 

Liker det ikke...

Link to comment
Share on other sites

er ikke dette en sånn #friluftsåret2015 greie?  

 

litt som fiskedam på skoelavslutning

 

skal vel være en rekruterende greie att folk skal ha mulighet for å få stor fisk og itillegg kunne vinne premier

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" /> 

 

C/R skal de vel ikke ha da disse fiskene er kun til forlystelse, rettogslett premie fisk

/emoticons/tongue@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to comment
Share on other sites

Har lest litt på dette selv. Og jeg sitter igjen med det inntrykket at dette handler om å lokke folket ut I marka. uten å måtte ha store kunnskaper om hvordan man fanger en stor fisk. Dette resulterer jo I flere kjøpte fiskekort som igjen drar mer kroner inn I kassa. Og det er jo veldig positivt!

Men da lurer jeg på hvordan de forvalter de kronene I etterkant. Er da planen slik at pengene som tjenes inn I overskudd brukes til å kunne forvalte vann eller vassdrag I området riktig; sett fra naturens side? Som kanskje er den mest lønnsomme langsiktige løsningen,- både økonomisk og naturlig...?!
Hvis kronestykkene I overskudd går til å fore flere pellets fisk som er 3 år og eldre for og igjen kunne selge flere fiskekort så ser jeg ikke poenget, annet en at det er en rein business! - LIKER IKKE

Kanskje noen som har erfaring fra de kanter?


 

Edited by femundtravler
Link to comment
Share on other sites

Her er det nok ikke vi som er målgruppen...

 

Tanken bak regner jeg med at er å lokke folk ut i skog og mark, 

og enten rekruttere nye til fiskeinteresse, eller få flere ut i skogen, som ikke har vært eller er der så ofte.

Det er nok et tapsprosjekt rent økonomisk.

 

Skjønner ikke at det skal være noe negativt. Enkelte ganger får man kritikk uansett hva man gjør.

Hvordan skal man lokke folk ut/rekruttere?

Tror dette kan være et effektivt lokkemiddel.

Link to comment
Share on other sites

För mig ter det sig lite underligt. Varför märka fisken om dom inte är tänkta i ett forskningsprojekt? Och varför inte C&R i så fall?

Är planen bara att få ut folk tror jag inte det är något smart drag att sätta ut några stora fiskar i vatten här och där. 

Varför inte hellre etablera några P&T vatten med hög kvalitet på fisken i Hökensås stil? Tror fler hade kommit sig ut då. Större möjligheter att fånga stor fin fisk i sådana vatten än det dom lagt upp till nu. Och man stör inte balansen i alla dom andra vattnen med naturligt bestånd. Blir lite smyg P&T hela grejen. I naturliga vatten kan man hellre ha stödutsättning av smolt om man menar att det behövs.

Link to comment
Share on other sites

Jeg ser poenget ditt THJ.

Men jeg er ikke helt enig. Det er nå slik at vi alle gjerne har noen ''hemmelige'' plasser.

For eks: Jeg har et I østmarka hvor det er veldig lite trafikk. Møter skjeldent andre enn turgåere der, som selv går der nettopp fordi de ikke møter på så mange folk. ikke er det langt å gå heller.

I fjor så møtte jeg nettopp en slik mann. som var lokket av gode meldinger om utsetting av fisk helt opp til kiloen og mer. Dette gjeller ikke mitt vann, men han hadde fått tips om å reise nettopp hit. Denne personen la igjen søppel. han lagde et rabalder når små fisken beit(noe den gjør en del ganger I dette vannet) Og hva folk gjør og ikke gjør ute I marka har jeg egentlig ingenting med, men det siste jeg ønsker å møte når jeg er ute på mine fisketurer; er folk som ikke respekterer naturen. Jeg gjør som jeg pleier. Tar med meg søppel etter andre og biter tenna sammen. Har prøvd å snakke til folk, men det blir veldig fort dårlig stemming så dette gjør jeg bare ikke lenger. Med mindre det blir lov til å denge opp folk! Og denne reklameringen de driver med nå om dagen trekker en del folk I marka som burde sittet på skolebenken noen timer først med undervisning om holdninger til naturen. Det er tross alt den vi lever av til syvende og sist.

Link to comment
Share on other sites

MHT stor settefisk. Er det noen som har erfaringer fra Varaldskogen? Brorparten av fisk jeg ser avbildet fra dette området har stygge haler. Pussig nok tas det mye bilder fra området hvor halen ligger utenfor bildet.....

 

Sjekk profilbildet på facebooksiden...episk; 

Edited by Pål Hedenstad
Link to comment
Share on other sites

Nå er vel ikke vi i målgruppen for dette fisket. Dette skal lokke flere fiskere ut. Jeg vet at det er flere veldig fornøyde barnefamilier som har slitt med å få med ungene ut på tur, som nå har unger som vil ut på tur etter besøk i et av disse vannene i Nordmarka. Nå er skogen full av vann som ikke har disse merkede fiskene, så man må på død og liv ikke fiske i akkurat disse to. 

Jeg tror forøvrig ikke dette er favoritt vann til en fluefisker fra før av da, det enten er skogsvei eller stier med mye trafikk inntil vanene. Dette er områder med mye familier på tur, så etter min mening helt perfekt for denne type aktiviteter. Utfordring med forsøpling vil man dessverre møte på av og til. Oppfordrer alle til å ta med sitt eget søppel og andres søppel hvis man kommer over det.   

Link to comment
Share on other sites

Så konklusjonen er at vann og vassdrag nærme befolkning skal være alle-manns settefisk vann/vassdrag med dum og feit pellets fisk. Mens vann og vassdrag litt lenger unna bebyggelse selges til høystbydene og spesielt interessert.

Den blir nok litt for enkel for min del. Da ville jeg nok heller satset på igjennom tid å kultivert vannene skikkelig. og heller stenge disse vannene om nødvendig noen år så liten settefisk kan få tid til å spise seg opp og bli litt villfisk igjen.
Kalking etc etc...

Om det er størrelsen på fisken som teller og ikke kvaliteten så kan vi vel lage kunstige dammer både midt I oslo og utenfor, stapp fulle av feite puddinger!?  Jeg kan skjønne at en kunstig dam ikke helt gir deg villmarksfølelsen. Men jeg får heller aldri den av en settefisk.
at en uviten person kan få villmarksfølelsen av dette så selges det jo bare et falskt product?! eller?!

Bare mitt syn på saken. har I og for seg ingen verdi

/emoticons/wink@2x.png 2x" width="20" height="20" /> hehe 

 

Link to comment
Share on other sites

Dette prosjektet syntes jeg er bra , hvis det får folk ut for og fiske og i tillegg er det premier for de heldige.

Navnene på vannet er jo tilgjengelig for alle, så da er det vel ikke verre enn å fiske andre steder.

Her jeg bor og fisker , er vel 99 % ikke reproduserende vann tror jeg. Da sier det seg selv at jeg / vi som fisker her

fisker på settefisk , om den er satt ut som 1 åring eller 3 åring. Dette gjelder vel mange andre også vil jeg tro ;-)

Det beste syntes jeg personlig er om de blir satt ut som 1 åringer ,  og vokser seg til i vannet de er satt ut.

Link to comment
Share on other sites

Synes hele opplegget gir en dårlig smak i munnen. Hvis folk må motiveres med lettfanget kunstig kilos-fisk for å ta turen i skogen, kan de vel heller gjøre noe annet. Hvis det er snakk om å lokke barn ut på tur, så tror jeg kanskje de gir blaffen i hvor stor fisken er. Dersom den første fisken du får er en ørret på kiloet pluss, kan det i grunnen bare gå nedover. Jeg fisker mye i sommerhalvåret og det er langt mellom kilos-fiskene mine. Noen ganger får jeg ingen i løpet av en sesong. Jeg har lært meg å sette pris på andre ting på mine turer. Og jeg kan bli like glad for en 400 grammer som stod litt vanskelig til i en liten elv som en kilos-fisk under enkle forhold.

 

En annen sak er om denne konkurransen er etisk forsvarlig. Jeg er på ingen måte en radikal dyreverner og tror jeg har ganske gjennomsnittlige holdninger til dette temaet. Men å sette ut stor fisk som ikke finner seg til rette i naturen blir for meg ikke etisk forsvarlig. Er for øvrig enig i de fleste synspunkter Lars Nilsen har formidlet på Larsoglars angående temaet stor settefisk.

 

Morten

Link to comment
Share on other sites

Det NJFF ønsker er tydeligvis å engasjere nye sjeler til fiske, og det på en litt banebrytende måte. Dog er det jo en veldig interessant måte å gjøre det på . Nettopp  fordi det vekker nok en viss bismak hos noen av oss som har fiska ei stund.. For oss er det er ikke helt den samme følelsen å få en fisk med avkortede finner både foran og bak.. MEN samtidig: Det kan være ganske likegyldig for et barn eller voksen som aldri har fått fisk før?

 

Så jeg vil tro at såfremt ikke denne utsetting ikke har noen konsekvenser (økologi, genetikk, sykdom). Er det jo definitivt et prosjekt som vil rekrutere nye fiskere. Og flere fiskere er veldig positivt; fordi det skaper engasjement og vern rundt om vår interesse!

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Link to comment
Share on other sites

Poenget er jo å få folk ut i skogen, og kanskje få rekruttert noen til å begynne med å fiske.

Hva begynte vi selv med av fiske? Hvordan ble vi hekta. Det som er ganske sikkert er at vi la vekt på helt andre ting enn vi gjør nå.

Om dette får noen ut i skogen og begynner å fiske, flott!

Med tid å stunder lærer de å sette pris på andre ting også, men det er en start. Et godt initiativ!

Er helt enig i at annen kultivering er bedre, aller helst selvreproduksjon, men det er ikke kultivering som er poenget med dette.

Andre typer kultivering er også det som er hovedregelen i andre vann.

En litt sær sammenligning sikkert, men om man skal rekruttere noen til å spille Lotto, skal man da ha en skarve hundrelapp i gevinst, eller er det lettere om gevinsten er skikkelig stor?

Link to comment
Share on other sites

Nå er vel ikke vi i målgruppen for dette fisket. Dette skal lokke flere fiskere ut. Jeg vet at det er flere veldig fornøyde barnefamilier som har slitt med å få med ungene ut på tur, som nå har unger som vil ut på tur etter besøk i et av disse vannene i Nordmarka. Nå er skogen full av vann som ikke har disse merkede fiskene, så man må på død og liv ikke fiske i akkurat disse to. 

Jeg tror forøvrig ikke dette er favoritt vann til en fluefisker fra før av da, det enten er skogsvei eller stier med mye trafikk inntil vanene. Dette er områder med mye familier på tur, så etter min mening helt perfekt for denne type aktiviteter. Utfordring med forsøpling vil man dessverre møte på av og til. Oppfordrer alle til å ta med sitt eget søppel og andres søppel hvis man kommer over det.   

Hei

 

I 2014 ble det satt stor settefisk i mange vann i Oslomarka, ikke bare "nærvann". Dette har fortsatt nå i 2015 i tillegg til de merkede settefiskene.

Personlig synes jeg det er en uting å sette store settefisker uansett. Sånn sett kunne prosjektet på www.markafiske.no vært interessant, men det fokuseres forbausende lite på at man på denne måten kan se hvordan stor settefisk utvikler seg. Så det som kanskje kunne vært en demping av utsetting av stor settefisk, har etter mitt syn fått motsatt effekt.

Link to comment
Share on other sites

Jeg strever litt med mine egne holdninger her. På den ene siden ønsker jeg å betrakte dette fra samme ståsted som jeg betrakter jakt. Vi skal høste av det overskuddet naturen gir oss. I så fall er det enkelt: vi kan ikke sette ut hverken stor eller liten tamelg for å jakte på dem. Vi kan i noen tilfeller hjelpe naturen med å klare seg selv (bevaring av truede arter), men ikke for å ha noe å jakte på. Men - her begynner moralen min å svikte. Jeg syns det er greit å pynte litt på resultatet ved å sette ut pittesmå fisk. Det blir enda verre fordi jeg bedriver c&r og jeg syns jo på ingen måte det er ok å skadeskyte elgen bare litt slik at jeg kan ta bilde og veie den før den løper av gårde igjen.

Dette ble en litt rotete buss-framstilling av problemet, men dere skjønner sikkert...

Så - nei til stor sette-fisk men tja til resten (inkl det å faktisk fange en - som sikkert er like gøy som å fange en villfisk)

Link to comment
Share on other sites

Hehe. Om den ønsket alle skulle være enig.. Så burde NJFF  tagge den fisken som allerede var der

Den ble vel også satt ut engang?

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Uansett,vi roter med naturen,og det beste hadde kansje vært om vi holdt fingrene unna alt sammen,

men da hadde det kanskje ikke vært så mye fisk å fiske på?

Det hele blir bare mer og mer kunstig,men det virker som at de fleste godtar det?

Mer eller mindre i allfall.

Det hadde vært interessant å få en oversikt over hvilke steder i dette land som en naturlig utvikling finner sted

uten noen som helst påvirkning fra oss.

 

Tom.

Link to comment
Share on other sites

Hehe. Om den ønsket alle skulle være enig.. Så burde NJFF  tagge den fisken som allerede var der

Ikke at jeg er uenig med deg, men tenk deg dyrevernerne hadde reagert på den behandlingen av fisk... Hadde sikkert blitt ramaskrik blandt enkelte...

Tror nesten det er galt nesten uansett hva de gjør jeg, det vil alltid være noen som har motforestillinger.

Det optimale vil jo være om man kan utbedre de gytemuligheter som eventuelt måtte være tilstede, så fisken kan ordne opp selv.

Er det riktig å sette ut fisk i et vann hvor den ikke naturlig finnes? Bare for å ha noe å fiske på.

Link to comment
Share on other sites

Den ble vel også satt ut engang?

/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Uansett,vi roter med naturen,og det beste hadde kansje vært om vi holdt fingrene unna alt sammen,

men da hadde det kanskje ikke vært så mye fisk å fiske på?

Det hele blir bare mer og mer kunstig,men det virker som at de fleste godtar det?

Mer eller mindre i allfall.

Det hadde vært interessant å få en oversikt over hvilke steder i dette land som en naturlig utvikling finner sted

uten noen som helst påvirkning fra oss.

 

Tom.

Helt enig med deg, Tom. All negativ påvirkning på natur hadde vært det beste.

 

I årtider har villaks blitt merket på samme vis, fiskere opplært av NINA, Så hva ville vært galt med å merke vill fisk?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...