Jump to content

Vadebukser og holdbarhet


Recommended Posts

For 7-8 år siden kjøpte jeg meg en litt for stor Simms vadebukse. Jeg husker ikke prisen, men regner med den var pluss/minus 2000 kr, inkludert vadesko. I sommer begynte den å lekke i skrittet. Den har blitt brukt i både salt- og ferskvann, hele året. Buksa har blitt spylt etter fisking i sjøen. Buksa er brukt mye, og skolissehempene i skoene har slitt hull i grusbeskytterne. Likevel har den altså vart i 7-8 år, selv om det var en "billigbukse". Jeg finner ikke noe annet navn eller merke enn Simms på buksa, så vet ikke hvilken type det er. Den ligner på det tredje paret i filmen under, så da er det kanskje en eldre versjon av Freestone?

Nå har jeg begynt å se etter ny, og her inne (og på andre nettsider) er det veldig varierende erfaringer med ulike typer bukser. Mange skriver om bukser som lekker den første sesongen, uansett merke og pris.

Etter god erfaring med "billigbukse" fra Simms, vurderer jeg Freestone eller Tributary. Virker unødvendig å betale det dobbelte for G3 eller Headwaters dersom de billige holder 7-8 sesonger. "Mike" i filmen under her har dårlige erfaringer med "billigvadere". Har jeg vært heldig med min bukse?

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Min Simms Freestone er på 4. sesongen nå uten problemer. Må innrømme at det har blitt noe mindre fisketrykk på meg de siste årene da, pga unger. Kan trygt anbefale dem. Mine tidligere Guideline Sonic Diver holdt også i flere år. Dette er vadere i omtrent samme prisklasse, kanskje litt billigere. Jeg har kanskje vært heldig, men behandler tingene mine pent.

Link to post
Share on other sites

Du har vært veldig heldig. I utgangspunktet finnes det to typer vaderbukser, de som lekker og de som ikke har begynt å lekke enda.

Jeg har vært innom mange bukser i mange prisklasser og har vært heldige med et par billige, men har til slutt gått for et par svindyre, simms g4. Bruker de så mye som mulig, og hittil har de holdt et par tre år uten tegn til å slippe inn vann, utover kondens. Tenkte å sende de inn for å gå over pinholes og slikt, det kan være lurt å gjøre en gang i blandt, om man har lagt såpass penger i det.

Skal sies at buksene mine ikke behandles veldig pent... 

Edited by Truls
Link to post
Share on other sites

Hadde ett par Guideline Laxa vadere min første sesong, altså 2018, og de gikk lekk på slutten av sesongen, uten at jeg hadde noen videre forklaring på det. Jeg fikk imidlertid nye bukser (free of charge) (overlegen kundeservice) og har derfor nå ett par nye Laxa som foreløpig holder seg meget bra. Begge har vært spylt jevnlig og jeg liker å tro at jeg behandler tingene mine pent. Fisker kun i marka og elv.

Jeg tror du har vært heldig, en vader til 2 løk som har holdt i 7-8 år er jo prima valuta for pengene spør du meg. Hørt mange på sosiale media klage seg grønne over vadere til eks antall tusen som går kjapt lekk, om de behandler vaderne bra det aner jeg ikke.

 

 

Link to post
Share on other sites

Jarle sa en viktig ting som jeg vil kommentere ( sånn generelt) og det er: Behandle pent. Meget viktig uansett hva man kjøper. Forvent ikke at noen ting varer i årevis hvis du ikke gjør jobben din.

1: Vreng og tørk ofte. Sømmer skal ikke være fuktige hele tiden og du ønsker ikke muggsopp som bryter ned både sømmer, taping og membran.
Er det svarte prikker inni? FY!

2: Vask av møkk! Ta på buksene og bruk myk børste og mild såpe, gni vekk møkka. Møkk/jord bryter også ned buksene raskere.

3: Lagre dem i et tørt klima, ikke mer enn romtemperatur, hengende. Sømmer liker ikke å bli brettet hele tia, gjelder alle "tex-er".

4: Rengjør også vadesko, skyll vekk møkk, bruk børste. Vær nøye inni, skyll ut grus og partikler.. Sømmene på neoprenesokka liker ikke grus. Se over disse et par ganger i året. og løsner tapingen på sokka, ikke vent til hele løsner, kjøp aquasure og lim dem fast.

Hvis du googler hvor lenge ulike vadere varer så finner du svært mange svar på samme type bukser. Det er alltid mange ulike erfaringer med samme produkt. Forutsatt at buksene er godt satt sammen så kan de vare lenge dersom du steller med dem og unngår rene brukerfeil. Man teller ikke år når det gjelder vadebukser, hvor mye du bruker dem er mer essensielt om du skal være fornøyd. For en heltids fiskeguide som jobber 250 dager i året så kan man regne med at buksene begynner å bli ganske slitne etter en drøy sesong samme hva man har i snitt. Men, er man flink til å ta vare på dem, passer seg litt når man baser rundt så kan de vare lengre.

 

Link to post
Share on other sites
×
×
  • Create New...