Gå til innhold

Fiske etter Havabbor


pellus

Anbefalte innlegg

Her er vi jo representert med fiskere fra mange steder og ingen kan rapportere om HA fangst? Det er jo bare trist. Men så har jo været så der. Det må vel være lov å skylde det det??  ???

Trodde egentlig ikke sommeren kunne bli dårligere enn ifjor, men det tror jeg jaggu jeg må innse at den har. Makan til bedrøvelige greier.

Vi får holde hverandre oppdaterte og se hva som skjer fremover. Kan jo gå en spennende tid i vente nå. Håpe på bedre og mer stabilt vær. Jeg gir meg hvertfall ikke  :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei fiskefolk:-)

I midten av mai, den første fra Christian 15 mai...jeg var selv ute i et ferskvann den dagen, hadde ikke tid å være med på "sjansespillet" til Christian.

merket ved vannet i 21 tiden om kvelden at Christian var smart som hadde dradd avgårde på ettermiddagen for å sjanse på å se noe aktivitet sein kveldsstund.

Høyt trykk, varme fra sol hele dagen...en magisk kveld, han ble belønnet.

Samme fenomen opplevde vi da jeg også fikk fisk 5 dager seinere..relativt stor fisk også.

trykket vedvarte, masse sol og varme, temp i sjø var oppe i 16 grader i overflaten rundt pinsehelgen og like etter.

Da fikk hele bassbanden (4 stk) her borte fisk, og mistet flere skikkelige rugger.

Så dabbet ting av og temp i sjø sank igjen.

Juni og juli har vært ørrettid, men begynner vel bassjakten igjen snart :)

Og ihvertfall hvis trykk og full/nymåne er noenlunde samstemte :)

Stig

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med deg Pål. Vi fikk HA i Sandebukta i mange værtyper, og gikk ikke å venta på langvarige høytrykk. I pinsen var det også varme og høytrykk her på Østlandet uten at det ga fangstrapporter. Runar Kabbe skriver om yrkesfiskerne som,helt lovlig kan, sette garn mellom holmer og skjær i indre deler av fjorden. Pål har skrevet om masse garn i Sandebukta og rundt øyene der. Kan det ha en negativ effekt?

Friluftsfjorden!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Garnfiske i sjøen har aldri vært positivt. Jeg håper inderlig at vi kunne få noen soner fri for garn, ikke bare Oslofjorden selvsagt. I indrefjord nå er det ikke en slenger av en HA engang. At yrkefiskerne skulle klare å få opp hver eneste en av havabboren skal være umulig. Det er jo ikke måte på hvor mye regn det har vært i sommer. Iflg Aftenposten er årets den tredje dårligste siden de begynte å logge. Hvis hun som fulgte GPS kordinatene til de 10 havabbor er riktig. Dvs at de trakk dypere ved regnvær så............

En som har hytte ved Tjøme kunne fortelle om en som fikk havabbor (2kg) på 30 meters dyp!! for 2,5 uke siden på blåskjell. Han visste ikke hva det var så han kontaktet lokalavisa.

Men bunnlinja er at det er rart det ikke er noe fisk i det hele tatt. Jeg har også fått havabbor i regnvær, torden og lyn men da er det bare kortvarig, hvor høytrykket har vært mest dominerende værtype.

Bra Nils, kjempetiltak!! Kult å se noen tall.

Runar Kabbe

Nordisk Fiskeutstyr

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Havabboren har som skrevet før en lukket svømmeblære.

Svømmeblæren er til en hver tid så mye "oppblåst" at fisken vil holde seg på et visst dyp uten å synke ned eller flyte opp. Den er "intermediate" ved en angitt dybde.

Kommer havabboren høyere i vannet, vil svømmeblæren ekspandere pga lavere trykk. Fisken må da svømme seg ned igjen. Det samme skjer ved lavtrykk.  Ekspansjon av svømmeblæren fører også til at fisken føler seg mett, og er lite på hugget. På samme måte som abboren ligger den antakelig og klager over oppblåst mage i dypere vannlag, og er lite villig til å bite.

Jeg har prøvd å finne ut hvor lang tid svømmeblæren bruker på å utjevne variasjoner i lufttrykket, men uten resultat. Stemmer sikker det Tony sier om 8-10 dager.

Egentlig litt merkelig, når 1 atm (atmosfærisk trykk, 1013 hPa) tilsvarer trykket på 10 meters dyp i vann. Variasjonen de siste 30 dagene ligger maks på 50 hPa, som tilsvarer 0,49 m dybdeforskjell i sjøen.  

Men slik er det med abboren og. Dårlig vær gir dårlig fiske.

Har lest noe om at variasjon i lufttrykk kan gi symptomer liknende dykkersyke hos havabboren. Noen som vet mer om dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har dette medlemmet av "bassbanden" vært å kjent litt på forholdene og som et skudd ut av mørket hadde jeg en bass på fluen, desverre var dette av sorten som ikke ville på land for diverse bildeseanser og annet :-X.

Men uendelig deilig å kjenne kontakt igjen <<l

Kan jeg tenke meg! Kan du fortelle litt mer om grovt sett hvor og hvilken dybde den tok på?

Så du noe aktivitet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er et utdrag fra en doktorgradsavhandling ved UiB, som tar for seg torskens :-\ evne til å kompensere for variasjon i vanntrykket:

Hele artikkelen kan leses her:

http://www.uib.no/info/dr_grad/2011/Korsoen_Oyvind.html

Torsk har en lukket svømmeblære, som må fylles og tømmes via blodbanen. Torsken har derfor ikke mulighet til å kvitte seg med gassen når trykket reduseres raskt og svømmeblæren utvider seg. Får torsken for mye gass i blæren, kan den miste kontroll over oppdriften og flyte til overflaten. I avhandlingen ble en prosedyre for trygg heving og senking testet. Oppdrettstorsk taklet en trykkreduksjon på 40 prosent i én enkelt heveoperasjon uten å miste kontrollen over oppdriften. Torsken kompenserte for positiv oppdrift ved å svømme raskere og nedover. Svømmehastigheten sank gradvis etter hvert som torsken fikk skilt ut gassen fra svømmeblæren, og det tok ca åtte timer før atferden var lik før heving.

Torsken er vel ikke så væravhengig som havabborren. Muligens fordi den er i stand til å kompensere variererende trykk raskere enn bassen?

Noen som vet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fant noe på denne siden:

http://www.mnr.gov.on.ca/stdprodconsume/groups/lr/@mnr/@letsfish/documents/document/228130.pdf

"Natural pressurization of the swim bladder can be a relatively slow process. Sheehan and

Shasteen (1997) found that the maximum rate of pressurization for largemouth bass

corresponded to approximately 15 cm (6 inches) per hour indicating that it could take as

much as a day for a bass to move from 3 to 6 m in depth without having to swim".

Largemouth Bass klarer trykkutjevning på 15 cm i timen. Det tilsvarer en trykkforandring på ca 1,5 hPa per time.

Er vel ikke urimelig å tro at vår havabbor ligger omtrent på samme nivå, men skal sjekke ut videre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om man bruker denne litt http://drobak-baatforening.com/weather/Current_Vantage_Pro.htm

Så kan man følge med på trykket siste døgn osv osv..

Jeg har sjekket denne daglig, og det har ikke vært stabilt lufttrykk i en lengre periode på flere uker.

Det er noen timer stabilt trykk, og opp mot ett døgn, kanskje to dager maks.

Men ellers så hopper det opp og ned hele tiden.

Om det er slik som mange mener, og jeg med, at havabboren er svært ømfintlig for hurtige trykkforandringer, så har det ikke vært særlig greit å være havabbor siden mai mnd :-\

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er nok en relativt fornuftig tanke om dette Nils. Men en HA kan samtidig dekke enorme områder i døgnet, snakket med en marinebiolog og han mente at en havabbor fint kunne klare strekket england-norge på rundt 5 døgn. Vet selvfølgelig ikke om de stammene som bar godt fiske med seg fra 02-03 til 09 før disse brutale vinterene er stammer som har vandret denne strekkningen eller om det er stammer som har holdt seg her på østlandet over vinteren. Jeg holder en knapp på teorien om at den har trekkt seg ut etter disse vinterene og kan trekke tilbake etterhvert men at meste parten av fisken er borte fra området østlandet for nå. Samtidig har en bekjent fortalt om at det har blitt tatt større mengder HA på isen de siste årene i østersjøen og dette kan vel ikke være tilfeldig med tanke på fisken vi har fisket på er borte? Uten å være for sikker så tror jeg ikke hordaland/vestlandet ble rammet like hardt i sjøen som indre og ytre oslofjord samt nedover mot kristiandsand og derfor er HA fiske der borte fremdeles godt. Noe av fisken kan jo ha trukket den veien pga klima messige forhold? Det er jo selvfølgelig HA igjen her men det i få tall, har jo som andre nevner her blitt fanget sølvtorpedoer i alle slags forhold opp igjennom årene men nå er det ingen eller svært få fangster å høre om, er jo mange lokale karer som er ute her uten å se snurten av den og de er ikke alle medlemer her så dette er rapporter mange her inne ikke hører om. Håper det gode fiske etter arten tar seg opp igjen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om man bruker denne litt http://drobak-baatforening.com/weather/Current_Vantage_Pro.htm

Så kan man følge med på trykket siste døgn osv osv..

Jeg har sjekket denne daglig, og det har ikke vært stabilt lufttrykk i en lengre periode på flere uker.

Det er noen timer stabilt trykk, og opp mot ett døgn, kanskje to dager maks.

Men ellers så hopper det opp og ned hele tiden.

Om det er slik som mange mener, og jeg med, at havabboren er svært ømfintlig for hurtige trykkforandringer, så har det ikke vært særlig greit å være havabbor siden mai mnd :-\

Trykk messig har det helt klart ikke vært greit for bassen eller oss som jakter den men på vestlandet som det har tikket inn gode rapporter er jo lavtrykk og møkkavær en kjent ting og de fanger den jo fremdeles... skulle vel ikke vært anderledes her? har i det minste ikke vært det tidligere hvor fiskere har fanget den i torden, sol, regn osv..

edit: de har forsåvidt et gjevnt lavtrykk der borte da..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er nok en relativt fornuftig tanke om dette Nils. Men en HA kan samtidig dekke enorme områder i døgnet, snakket med en marinebiolog og han mente at en havabbor fint kunne klare strekket england-norge på rundt 5 døgn. Vet selvfølgelig ikke om de stammene som bar godt fiske med seg fra 02-03 til 09 før disse brutale vinterene er stammer som har vandret denne strekkningen eller om det er stammer som har holdt seg her på østlandet over vinteren. Jeg holder en knapp på teorien om at den har trekkt seg ut etter disse vinterene og kan trekke tilbake etterhvert men at meste parten av fisken er borte fra området østlandet for nå. Samtidig har en bekjent fortalt om at det har blitt tatt større mengder HA på isen de siste årene i østersjøen og dette kan vel ikke være tilfeldig med tanke på fisken vi har fisket på er borte? Uten å være for sikker så tror jeg ikke hordaland/vestlandet ble rammet like hardt i sjøen som indre og ytre oslofjord samt nedover mot kristiandsand og derfor er HA fiske der borte fremdeles godt. Noe av fisken kan jo ha trukket den veien pga klima messige forhold? Det er jo selvfølgelig HA igjen her men det i få tall, har jo som andre nevner her blitt fanget sølvtorpedoer i alle slags forhold opp igjennom årene men nå er det ingen eller svært få fangster å høre om, er jo mange lokale karer som er ute her uten å se snurten av den og de er ikke alle medlemer her så dette er rapporter mange her inne ikke hører om. Håper det gode fiske etter arten tar seg opp igjen!

Ikke ulogisk det du skriver Pættis.

Havabboren overvintrer så vidt jeg har forstått på 50-60 meter dyp. Så dypt er det ingen temperaturforandring uansett hvor kald vinteren er. Da må man se hvordan temperaturen i de øvre vannlagene har vært i Oslofjorden i den perioden vi vet at havabboren begynner å vise seg. Temperaturen må sammenliknes med tidligere år når bettet har vært bra.

Skal se om jeg finner noen oversikter på dette i kveld. Legger det i tilfelle ut på dette innlegget.

Det er selvfølgelig også mange andre faktorer som kan ha gjort at havabborfisket i Oslofjorden har vært dårlig i år. Mulig ikke yngelen har overlevd høsten og vinteren, men da hadde ikke all fisken tilsynelatende vært borte.

Forskning med radiomerking har vist at havabboren er nesten like stedbunden som lokal torsk i Oslofjorden.

Abborfisket (innsjø) har visst også vært rævva i år, og den har ikke noe sted å rømme.

Jeg håper i alle fall det er varierende værforhold som gjør det.

Voldsomt regnvær her ute nå! Sol og varmt før i dag. Typisk sommer 2012!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som vet når og hvor denne fisken gyter, og hva som gir en vellykket gyting. Hva krever yngelen av forhold (som vanntemp og saltholdighet), og hva spiser yngelen.

Norge ligger helt i ytterkanten for utbredelsen, og det kan være forhold her som ikke har klaffet i Oslofjorden. Ett år med vellykket gyting, og bestanden er på plass igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jobber i skolefritidsordningen. Gikk til en liten kid på 7år idag, som elsker å fiske. Spurte selvsagt om han hadde fått noe bra fisk i sommer. Joda, han hadde fått en bass. Når jeg fortalte hvor heldig han hadde vært ble han helt i hundre, syntes det var superkult at han hadde fått "en skjelden fisk"

Det er noen som er heldige  <<l

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen som vet når og hvor denne fisken gyter, og hva som gir en vellykket gyting. Hva krever yngelen av forhold (som vanntemp og saltholdighet), og hva spiser yngelen.

Norge ligger helt i ytterkanten for utbredelsen, og det kan være forhold her som ikke har klaffet i Oslofjorden. Ett år med vellykket gyting, og bestanden er på plass igjen.

Det står noen forskningsoppgaver om temperaturer og salinitet i forskningsoppgaver for oppdrettsindustrien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

×
×
  • Opprett ny...