Jump to content
RolvS

Elv- og bekkefiske - 2020

Recommended Posts

Jeg må vel kunne si at jeg har åpna sesongen når jeg har fanga årets første ørret i rennende vann?

Denne tok en ikke veldig tung svart copper john fisket på  «fransk» i en forholdsvis glatt del av en kulp. Fornøyd med å finne fisk på første turen i en ny strekning i mars!:) Absolutt ingen kjempe, men klart den vakreste ørreten jeg har sett til nå i år.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warning: lang fortelling.

llHatt en ordentlig fin tur i elv. To dager. Vi pakket sekkene og dundret av gårde i bil. Dagen før vi dro satt jeg med delte følelser. Kompisen min hadde snakket med en kompis av seg igjen. Han kom med det som føltes umiddelbart nedslående: Det var meldt om ikke fiskbar elv. Den var for høy.

For en som hadde gledet seg i ett år til denne turen var dette tragiske nyheter. Jeg sjekket kart over alle omkringliggende steder for muligheter. Saumfarte andre elver og vann. Kunne det være slik som han sa? Skulle dette bli nedturen på det jeg hadde sett sånn frem til? Jeg tenkte for meg selv at det hadde vært typisk med korona og alt, så får jeg ufiskbar elv i tillegg. Faen. Jeg var fast bestemt på å være positiv til tross for disse nyhetene. 

På veien opp så vi Glomma. Det var ikke tegn til for mye vann. Eller kanskje litt? NVE sa det hadde vært noe nedgang i vannstanden. Håpet levde. 

Vi kom frem til elven klokken 10:30. Omlag fem og en halv time etter jeg dro hjemmefra. Det første vi så etter vi parkerte var en ikke så altfor stor elv. Den var kanskje 50-100cm for høy, men i aller høyeste grad fiskbar. Vi gikk ut av bilen og jeg spottet umiddelbart to vak. Head and tail. Jeg var kram allerede..

Vi rigget stenger og kledde på oss i det som føltes som ett altfor tregt tempo. Jeg tok frem flueboksen og sjekket over de siste fluene jeg bandt opp før jeg dro. Noen enkle shuttlecock emergers. Trua var der. Sist vi var her tok de utelukkende små fluer, strl 16-20 for det meste.

Det vi så klekke nå var Rhodani, vårfluer, steinfluer, mygg, Bibio Marci, èn enkelt Danica og noe annet smått jeg ikke vet hva er. 

Vi kom oss ned til elvebredden. Jeg klarte neppe å skjule gleden når jeg vant stein/saks/papir og fikk kaste først. Jeg spottet noen små rhodani. Jeg hadde en i strl 18 som jeg knøyt på. Biot kropp og to små CDC fjær. Sexy. Jeg ble kjapt vippet ned på jorden igjen når fisken sluttet å vake etter ett kast. Vi ventet ca 10 min. Ingenting. Vi dro videre. Oppstrøms var det en ordentlig gris som vaket. Head and tail. Kompisen min sin tur. Flere kast, ingen interesse. Denne sluttet også å vake raskt. 

 

Vi tok turen nedstrøms, her fant vi flere vakende fisk. Det var min tur til å kaste. Jeg fikk flere fine flyt før jeg klarte å treffe på lengden. Fisken kom rolig opp og tok min helt egen Baetis imitasjon. Ekstase!! 

Ca 400gr, regelrett nydelig. 

Nevnte flue bare at denne er i strl 14:

Jeg tok kun denne det første døgnet, og mistet totalt 7 fisk på denne turen. Mothakeløse kroker syntes å være problemet. 

Senere var det min kompis sin tur igjen. Han fikk en fin gris på 800gr. Den vaket steady til tross for flere kast ganske nært opptil vaktene. Den tok veldig pent og den tok en lys klekker i strl 18.

Jeg fortsatte ulykken og mistet ytterligere to til. Dette føltes som veldig pen fisk. Den ene tok forsiktig tett inntil bredden etter det som var ett perfekt kast, om du spør undertegnede. Den kjentes tung før den slapp. Senere på kvelden mistet jeg en som gikk klar av vannet og sprellet. En som stod ved siden av meg meldte at denne var tett opptil kiloen. Jeg var usikker. Det er kun en ting som er sikkert, det er ingen fisk som er større enn den du mister. Eller de da. 

Dag to bar preg av mye gåing. Vi hadde sovet fullstendig søppel dette døgnet. Jeg våknet hver time, og etter totalt 4t stod jeg opp. Frokost ble servert klokken 05:00. Det føltes ut som jeg hadde blitt kjørt over av to tog. Formen var oppadgående og klokken 07:00 var vadere på. Vi fant ett fint strekke. Her fisket vi flere timer og jeg fikk mine to fineste fisk denne turen. Begge på CDC mygg ala Stokkebekk, med oransje vinge. Den flua var uslåelig. De tok den alle mann. Hadde flere som var oppe og vaket på den, men som glapp. Den ene bråsnudde og gikk rett ned, hadde ikke sjans til å holde igjen. 

Den ene klokket inn på ca 400gr og den andre på 600gr. Sinnsyk sprek fisk og de føltes betydelig større før de havnet i håven. 

Alt i alt en utrolig god tur med fine opplevelser, mye frustrasjon, noen knekte koder og mye motivasjon til videre fiske. Og ikke minst binding av fluer!! Alle de fiskene vi tok var på fluer bundet av meg. Det var veldig moro, ble litt kry!

 

 

 

 

Edited by Roaas

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Roaas said:

Alt i alt en utrolig god tur med fine opplevelser, mye frustrasjon, noen knekte koder og mye motivasjon til videre fiske.

Gøy writeup! Tnx :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk takk!

Ja, den jeg mente @Rune Stokkebekk. Bare at jeg hadde uten slep, fordi når jeg bandt de opp for en tid tilbake så hadde jeg ikke disse materialene... 

Fikk vite at det er små fluer, jeg synes de så ut som Bibio Marci, og disse parrer seg. Når de gjør det så samles det visst store klaser og det blir slike svarte baller i vannoverflaten som fisken super i seg. Jeg fikk vite dette her siste dagen. Artig teori. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nedklemt mothake på TMC 102y og TMC 113 BLH var stort sett de krokene jeg brukte. Var nok litt kjapp med å skrive "mistet" ser jeg, for jeg bommet på tilslaget flere ganger også. Det føltes som jeg mistet dem tho... Av de fiskene jeg hadde på så var det på de krokene de tok, 4 stk mener jeg det var. Har ikke hatt noe dårlig erfaring med disse tidligere, men disse fiskene var meget sprelske og ikke minst jeg ekke vant til kjøring av så sprek fisk til tross for liten størrelse.
Urutinert fisker er nok en faktor her i tillegg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Topp fortelling Roaas! Takk for at du deler.

Jeg klemmer ned mothakene på TMC 102y støtt og stadig og har ikke hatt problemer med dette. Kanskje du har hatt uflaks? Eller at lina ikke har vært stram under kjøring?

Share this post


Link to post
Share on other sites

×
×
  • Create New...