Jump to content

Stillevannsfiske 2019


bushman

Recommended Posts

Da har isen nesten gått, dager er lengre med hver kommende soloppgang, våre fluebokser er etter et langt vinter fulle av gammle gode utprøvde fluer samt nye spennende mønstrer som vi kom på siste år.. sesongen 2019 er rett og slett rett rund hjørne og da håper jeg vi kan igjen som årene før samle alle våre erfaringe fra stillvannfiske i et inspirerende tråd.. skitt fiske ;-)

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Skal bli! Bilde av første kilos og rapport om myggvak i marka kommer om ganske nøyaktig 15 uker ;D Markaboksene er sprengfulle av freshe fluer jeg er klar om isen skulle gå i morra. Hvis vi ikke får skikkelig kulde så kan vi nok forvente en ganske tidlig sesongstart med de tynne isene som er nå. Det er vel 3-4 år siden at isen plutselig forsvant i mars, det håper jeg ikke på. Men rundt 15-20 april (påsken) hadde vært ganske passe etterfulgt av en normal vår uten for mye varme.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jeg har håpet vi kunne holde denne tråd på et seriøst og positivt nivå, men allerede første innleggene tyder på at også 2019 blir et morsomt år å bli med på FS :-D

Før vi kaster vår første tørr opp på vann så tenkte jeg å dele erfaringer fra siste år når det gjelder fluer som funket for meg  og dermed de som jeg binder i år.

På vår var det desidert beste flue danseflua. Når de forsvant, har palomino midge funket veldig bra. senere har caddis funket - spesielt la fountaine sin sparkle emerger og streaking caddis. de har funket helt til slutt på høsten når jeg har også fått en del ørret på maur og stankelben.

Fluer som jeg ikke har fått noe fisk i det hele tatt selv om jeg brukte cca samme tid på de som på de andre nettop for å finne ut hva som funker:
- wooly bugger (forskjellige farger, forskjellige inntrekk, dybder, null suksee)
- palmer mygg
- f-fly
- dyret
- ingen av zonkere bortsett fra et eneste lille i grønn farge. spesielt på zonkere har jeg prøvd å bytte fargene/størrelser etc og bruke cca samme tid for fisking.. ingenting funket bortsett fra den grønn lille greia. det som er morsomt er at det var min første zonker som jeg laget og den så ikke pent ut i det hele tatt. gitt tid man bruker å lage zonkere vs andre fluer så har jeg nedrioritert binding av disse til jeg har masssssseee ledig tid.
- et annen skuffelse var libellenymfe, jeg hadde kanskje for store forventninger og har laget og brukt de på starten av nesten hver eneste tur men totalt har jeg fått null fisk.

Hva med dere, hvilke fluer som tar mest plass i boksen deres?

Link to comment
Share on other sites

Daddy er et nok den jeg får mest på tror jeg. Har pleid å bruke skumkropp, men har lyst å prøve på noen med chenille bakkropp også. Blir nok bundet noen slike utover vinteren.

Maur (skogsmaur) med skum, hackle og dubbing, mygg (cdc mygg) vårfluer (hjortehår og harelabb), noen enkle klekkere, og døgnfluer i den perioden de er aktive utgjør det jeg har behov for å ha i boksene gjennom sesongen.

Først og fremst så håper jeg at kommende sesong byr på mer normalt vær og dertil normalt yrende inseksliv og mer behagelige temperaturer enn i fjor.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2018 i marka var en snål sesong som ble veldig komprimert på våren, faktisk til 3 uker med 10 turer i mai før jeg parkerte stanga for sommeren. Normalt så fisker jeg i skauen fra isgang rundt 25 april til 20 Juni.

Høsten var mer normal med jevnlige turer fra midten av august og siste turen ble 17 November! Totalt så ble det 24 turer i skauen, 14 på høsten.
I min oversikt (fører "alt" i Excel) har jeg loggført 54 ørreter for skauen 2018, det skulle nok vært med 20 fisk til der men det er noen så blir sluppet fort ut for å ikke ødelegge snittet for mye. ;-)

Fluer som fanget bra er ikke noen overraskelse.

Undervannsfluer:
Grå Minizonker
Libellenymfa
Vannymfa
GB Quill Buzzer
Oliven Flexibuzzer
Vespertina Flashback Nymfe

Tørt
Vulgata Dun
Danseflue
Cdc Mini Daddy (denne tok veldig mange i høst)
Faux Cdc Daddy
Cdc Myggen Krok 17
Runes Myggklekker (twinklepuppa)
Svart Guu Maur

Ser faktisk ikke at jeg har brukt andre fluer i 2018 i skauen. Normalt pleier jeg å lure noen på høsten på vårfluer og små vingemaur men disse var totalt fraværende. Faktisk veldig lite insekter generelt hele sesongen. Det var noen dager på høsten med bra myggaction. Og maursvermingene kom midt i steikvarmen. og da fisker jeg ikke. Majoriteten av all fisken jeg tok i høst var på små daddys, de gikk ned på høykant, tok også endel på større men mini daddy'n ble mest brukt på blikkstille vann.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Truls skrev:

Daddy er et nok den jeg får mest på tror jeg. Har pleid å bruke skumkropp, men har lyst å prøve på noen med chenille bakkropp også. Blir nok bundet noen slike utover vinteren.

Anbefaler også daddys uten forlenga kropp, synes ofte det fungerer bedre (i alle fall om høsten da).

Daddy, maur (ofte type guu), cdc-mygg, buzzers, mini-zonker, dansefluer, libellenymfer og små comparaduns er de som tar mest plass i boksen min.

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, RolvS said:

Mævver!

Also, @bushman; @Rune Stokkebekk har skrevet et par poster om taktikker for stillevannsfiske med streamer fra land (og libellenymfer m.v.) somewhere her. Vel verdt en kikk!

@RolvS: jeg har hengt med på diskusjoner her på fs og gikk tilbake flere år og lest masse, prøvde å leke med variasjoner, men fiskene har drittet i alt min innsats :-D

 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Selv om 2018-sesongen ble avstumpa på grunn av varmen, så ble det da noen markaturer på våren. Jeg følte at jeg gikk glipp av det meste som pleier å skje dette året da klekkinger/sverminger komprimerte seg enormt utenfor min fisketid.

Det som ga best uttelling for meg da var UV-limsmaur ("Goo-maur") med bakkroppen hengende godt under vannoverflaten. Maur er en allrounder i skogsvann, og jeg brukte den mye i 2018 på grunn av at det var lite annet som skjedde. En og annen ble tatt på cdc-mygg og vårflue også.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Masse regn og pluss grader. Løpte forbi en vann på cca 250moh i morgen, vann lå oppover isen og det så ut som et par dager med pluss og sol så kan jeg isteden for en tiltenkt sjøørret tur prøve på buzzerfiske i skogen.. ikke noe jeg klager på..

Edited by bushman
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Håper da virkelig at isen ligger til midt i april.. ellers så blir det fort dustesesong. Isen kan få gå uka før påske, det hadde vært passe. Så blir det 10-15 grader, litt gråvær og vindstille.. Joda, det er en bra plan, sender lett en søknad på den ;D Trenger masse snø nå så vi får fylt opp med vann i grunnen på øslandet. Ser det er spådd mildt men den snøen/isen som er nå er beinhard og en fin såle som beskytter ganske lenge mot litt varmegrader. På 90-tallet så var det nesten aldri snakk om å fiske før 1 mai, det var på en måte da det starta og det kunne være is ennå ei stønn noen plasser. Nå har det blitt mer rundt 20-25 april-ish her jeg bor som ny "standard".

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 time siden, Truls skrev:

Drar seg vel mot slutten av Mai i "mine" foretrukne områder. Får bare håpe at sesongen i år varer litt lenger enn 2-3 uker...

Ja, første omgang var fort over i fjor. 5-30 mai og badevann til rundt 15 Aug. Ble nok korta ned med 14 dager for min del i skogsvannene. Jeg fisket faktisk ikke fra 1-20 Juni (fisker ikke ørret i badevann) og det har aldri skjedd før. Men høsten var ok og på det normale bortsett fra at det var jevnt over lite insekter og maursvermingene som pleier å komme i august nok foregikk i juli.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg for min del startet på bunn når det gjaldt innsektsliv, så det kan vel kun gå oppover håper jeg.

Hadde aldri trodd jeg en dag skulle stå å si "Dæven altså, jeg håper det blir mer mygg og innsekter i år, i fjor vare jo heeelt krise"

 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Vedr. sesongstart så kan jeg bidra. Jeg er jo rimelig inne i isfiskemiljøet og får rapporter fra hele Østlandet - samt at jeg borrer en del selv også. Isen er veldig dårlig til å være siste halvdel av februar. Dette blir tidlig sesongstart. Og det er jo ikke BARE positivt. Ofte så blir mai dårlig når isen går tidlig. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

På 20.2.2019 den 12.31, bushman skrev:

Lillomarka..

Var på løpetur med piggsko over 3 vann i Lillomarka i går ettermiddag og man kunne gått på skøyter.
Fine isfiske forhold fremover, så hvis fluestanga skal brukes er sjøen eneste valg. Påsketider burde det være mulig med skautur.
Været avgjør! 

Link to comment
Share on other sites

×
×
 • Create New...